Procjenu radne sposobnosti ubuduće će obavljati vještak u Fondu PIO

15.08.2023. 15:02
0
IZVOR: srna.rs

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske saopštio je da će izvornost, originalnost i kompletnost medicinske i radne dokumentacije za vještačenje, odnosno ocjenu radne sposobnosti, od petka, 18. avgusta, vršiti vještak u tom fondu.

"Fond PIO obavještava osiguranike–podnosioce zahtjeva za invalidsku penziju da se zahtjev za vještačenje, odnosno ocjenu radne sposobnosti, ubuduće ne dostavlja ljekarskoj komisiji Zavoda za medicinu rada i sporta Srpske za provjeru formalne ispravnosti i kompletnosti medicinske i radne dokumentacije kao i postojanje indikacija za ocjenu radne sposobnosti", navedeno je u saopštenju.

Shodno novoj Uredbi o medicinskom vještačenju i penzijskom i invalidskom osiguranju, formalnu ispravnost i kompletnost medicinske i radne dokumentacije, kao i postojanje indikacija za ocjenu radne sposobnosti, ubuduće će utvrđivati vještak organa vještačenja u prvom stepenu Fonda PIO Republike Srpske u roku od osam dana od prijema zahtjeva, navedeno je u saopštenju.

Prema navedenom, zahtjev za invalidsku penziju, nakon obrade kod doktora porodične medicine, nadležne zdravstvene ustanove, prema nadležnoj poslovnici Fonda PIO, neposredno podnosi osiguranik, odnosno poslodavac, ako je riječ o zahtjevu za ocjenjivanje radne sposobnosti za zaposlenog radnika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Fond PIO: Pravo na ponovno određivanje penzije Fond PIO: Pravo na ponovno određivanje penzije
FZO Srpske: IZIS spreman, puštanje u funkciju postepeno FZO Srpske: IZIS spreman, puštanje u funkciju postepeno
Fond PIO objavio uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju u 2024. godini Fond PIO objavio uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju u 2024. godini
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    23h 39m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    16h 7m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    21h 40m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    22h 32m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    1h 40m
    0