Proglašena epidemija varičela u Milićima

31.03.2022. 10:43
0
IZVOR: Srna

U Milićima je danas proglašena epidemija varičela, odnosno ovčijih boginja, a odluku o tome je donijela Higijensko-epidemiološka služba (HES) milićkog Doma zdravlja "Sveti Nikola".

Sanitarno-ekološki tehničar u HES-a Ljiljana Živković rekla je Srni da je evidentirano 33 oboljelih, uglavnom djece predškolskog i školskog uzrasta.

Živkovićeva je navela da se varičela u narodu poznata kao ovčije boginje ili vodene kozice najčešće prenosi direktnim kontaktom, vazdušno-kapljičnim putem, jer se virus nalazi u sekretu respiratornog trakta oboljelih.

Osim direktnim putem, moguće se zaraziti i preko kontaminiranih predmeta, dok posljednja faza kožnih promjena nije zarazna.

"Kao kod svake, i kod ove bolesti je važno održavanje lične higijene, dezinfekcija ličnih predmeta i izbjegavanje kontakta", dodala je Živkovićeva.

Ona je pozvala sva lica koja imaju simptome poput povišene temperature i osipa po koži da se hitno jave u milićki Dom zdravlja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Akcija "Žurka iz bloka" iznad svih očekivanja Akcija "Žurka iz bloka" iznad svih očekivanja
"Žurka iz bloka" večeras u Milićima "Žurka iz bloka" večeras u Milićima
Počeli "Julsko-avgustovski dani kulture i sporta" u Milićima Počeli "Julsko-avgustovski dani kulture i sporta" u Milićima
Najčitanije
 • Lica uhapšena zbog droge u Istočnom Sarajevu
  6h 51m
  1
 • Stradao devetogodišnji dječak
  5h 32m
  0
 • Proizvođači romanijskog kajmaka spremni za predstojeće sajmove
  22h 13m
  0
 • Osnovcima u Istočnoj Ilidži predstavljena “Čarobna knjiga” Jelene Glišić (FOTO)
  21h 8m
  0
 • Miovčić: FK "Slavija" treba da bude glavni interes Srpske
  3h 20m
  0