Proglašena epidemija varičela u Milićima

31.03.2022. 10:43
0
IZVOR: Srna

U Milićima je danas proglašena epidemija varičela, odnosno ovčijih boginja, a odluku o tome je donijela Higijensko-epidemiološka služba (HES) milićkog Doma zdravlja "Sveti Nikola".

Sanitarno-ekološki tehničar u HES-a Ljiljana Živković rekla je Srni da je evidentirano 33 oboljelih, uglavnom djece predškolskog i školskog uzrasta.

Živkovićeva je navela da se varičela u narodu poznata kao ovčije boginje ili vodene kozice najčešće prenosi direktnim kontaktom, vazdušno-kapljičnim putem, jer se virus nalazi u sekretu respiratornog trakta oboljelih.

Osim direktnim putem, moguće se zaraziti i preko kontaminiranih predmeta, dok posljednja faza kožnih promjena nije zarazna.

"Kao kod svake, i kod ove bolesti je važno održavanje lične higijene, dezinfekcija ličnih predmeta i izbjegavanje kontakta", dodala je Živkovićeva.

Ona je pozvala sva lica koja imaju simptome poput povišene temperature i osipa po koži da se hitno jave u milićki Dom zdravlja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pronađeno oružje i municija u Milićima Pronađeno oružje i municija u Milićima
Saobraćajna nezgoda u Milićima; Saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom Saobraćajna nezgoda u Milićima; Saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom
Policija pronašla bombu, mitraljez i municiju Policija pronašla bombu, mitraljez i municiju
Najčitanije
 • Bačena bomba u dvorište porodične kuće u Sokocu
  20h 26m
  3
 • Sokočanin autom udario dvojicu sugrađana
  20h 49m
  0
 • Beograđani žele da ožive paljansko preduzeće
  21h 39m
  6
 • Preminuo Siniša Drašković
  14h 27m
  1
 • Policajci će uz pištolj nositi i POS terminale
  22h 4m
  0