Проглашена епидемија варичела у Милићима

31.03.2022. 10:43
0
ИЗВОР: Srna

У Милићима је данас проглашена епидемија варичела, односно овчијих богиња, а одлуку о томе је донијела Хигијенско-епидемиолошка служба (ХЕС) милићког Дома здравља "Свети Никола".

Санитарно-еколошки техничар у ХЕС-а Љиљана Живковић рекла је Срни да је евидентирано 33 обољелих, углавном дјеце предшколског и школског узраста.

Живковићева је навела да се варичела у народу позната као овчије богиње или водене козице најчешће преноси директним контактом, ваздушно-капљичним путем, јер се вирус налази у секрету респираторног тракта обољелих.

Осим директним путем, могуће се заразити и преко контаминираних предмета, док посљедња фаза кожних промјена није заразна.

"Као код сваке, и код ове болести је важно одржавање личне хигијене, дезинфекција личних предмета и избјегавање контакта", додала је Живковићева.

Она је позвала сва лица која имају симптоме попут повишене температуре и осипа по кожи да се хитно јаве у милићки Дом здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Запалио се аутомобил на паркингу у Милићима Запалио се аутомобил на паркингу у Милићима
Настављена акција „Дај гол, Пицула“ Настављена акција „Дај гол, Пицула“
Тродневна манифестација за лијечење Тијане Радовић у Милићима Тродневна манифестација за лијечење Тијане Радовић у Милићима
Најчитаније
 • Породица - Црква у малом, а дијете највеће богатство и благослов
  21h 29m
  1
 • Изабрани вршиоци дужности чланова Предсједништва СДС-а
  20h 26m
  11
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  6h 8m
  2
 • Покренут поступак против Србије због истицања заставе у свлачионици
  20h 10m
  0
 • Тениски клуб „Војковићи“ освојио седам медаља у „Зетри“
  20h 40m
  0