Проглашена епидемија варичела у Милићима

31.03.2022. 10:43
0
ИЗВОР: Srna

У Милићима је данас проглашена епидемија варичела, односно овчијих богиња, а одлуку о томе је донијела Хигијенско-епидемиолошка служба (ХЕС) милићког Дома здравља "Свети Никола".

Санитарно-еколошки техничар у ХЕС-а Љиљана Живковић рекла је Срни да је евидентирано 33 обољелих, углавном дјеце предшколског и школског узраста.

Живковићева је навела да се варичела у народу позната као овчије богиње или водене козице најчешће преноси директним контактом, ваздушно-капљичним путем, јер се вирус налази у секрету респираторног тракта обољелих.

Осим директним путем, могуће се заразити и преко контаминираних предмета, док посљедња фаза кожних промјена није заразна.

"Као код сваке, и код ове болести је важно одржавање личне хигијене, дезинфекција личних предмета и избјегавање контакта", додала је Живковићева.

Она је позвала сва лица која имају симптоме попут повишене температуре и осипа по кожи да се хитно јаве у милићки Дом здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција "Журка из блока" изнад свих очекивања Акција "Журка из блока" изнад свих очекивања
"Журка из блока" вечерас у Милићима "Журка из блока" вечерас у Милићима
Почели "Јулско-августовски дани културе и спорта" у Милићима Почели "Јулско-августовски дани културе и спорта" у Милићима
Најчитаније
 • Лишено слободе лице за којим је расписано 13 потрага
  11h 11m
  0
 • Пронађена дрога у Источној Илиџи
  14h 10m
  0
 • Обавјештење о прекидима електричне енергије
  16h 10m
  0
 • Ухапшен малољетник који је претукао радницу Центра за социјални рад
  5h 41m
  0
 • Соларна олуја ће сутра погодити Земљу
  3h 13m
  0