Проглашена епидемија варичела у Милићима

31.03.2022. 10:43
0
ИЗВОР: Srna

У Милићима је данас проглашена епидемија варичела, односно овчијих богиња, а одлуку о томе је донијела Хигијенско-епидемиолошка служба (ХЕС) милићког Дома здравља "Свети Никола".

Санитарно-еколошки техничар у ХЕС-а Љиљана Живковић рекла је Срни да је евидентирано 33 обољелих, углавном дјеце предшколског и школског узраста.

Живковићева је навела да се варичела у народу позната као овчије богиње или водене козице најчешће преноси директним контактом, ваздушно-капљичним путем, јер се вирус налази у секрету респираторног тракта обољелих.

Осим директним путем, могуће се заразити и преко контаминираних предмета, док посљедња фаза кожних промјена није заразна.

"Као код сваке, и код ове болести је важно одржавање личне хигијене, дезинфекција личних предмета и избјегавање контакта", додала је Живковићева.

Она је позвала сва лица која имају симптоме попут повишене температуре и осипа по кожи да се хитно јаве у милићки Дом здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Ватрогасци цијелу ноћ гасили пожар у селу Вишковићи код Милића Ватрогасци цијелу ноћ гасили пожар у селу Вишковићи код Милића
Ухапшено лице због неплаћених казни за прекршаје Ухапшено лице због неплаћених казни за прекршаје
Лице са хладним оружјем угрожавало грађане у центру града Лице са хладним оружјем угрожавало грађане у центру града
Најчитаније
 • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
  1h 11m
  0
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  13h 48m
  1
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  23h 22m
  1
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  17h 36m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  22h 40m
  1