Projekat izgradnje Vodovoda koji će stanovncima Istočnog Sarajeva obezbijediti dovoljne količine vode

23.02.2023. 11:26
1
IZVOR: katera.news

Dvadeseta redovna sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža održana je danas, a pred odbornicima se našlo 39 tačaka dnevnog reda, te dvije dodatne, na prijedlog načelnika ove opštine, Marinka Božovića.

Odbornici su usvojili 40 tačaka, dok će se jedna, ona koja se tiče Prijedloga Odluke i usvajanju Regulacionog plana „Veljine Zapada“ naći pred odbornicama, kako Božović kaže, naknadno, u skladu sa zakonima i potrebnim procedurama.

Božović ističe da se najznačajnija usvojena odluka tiče kreditnog zaduženja kod Evropske investicione banke.

- Riječ je o kreditnom zaduženju za izgradnju Vodovoda kojim će se osam do deset litara vode sa Matića vrela svesti u sistem „Vodoboda i kanalizacije“ Istočno Sarajevo. To je još jedan u nizu projekata kojim se obezbjeđuje da stanovnici Istočnog Sarajeva imaju dovoljne količine vode, posebno u sušnom periodu – objašnjava Božović.

Kako dodaje, riječ je o kreditnom zaduženju u ukupnom iznosu od 850.000 KM, od kojih je dio sredstava grantovni, a dio vraća opština Istočna Ilidža kroz kreditno zaduženje.

- Kreditom se zadužuje Republika Srpska, a opština Istočna Ilidža preuzima anuitet. Mislim da je grejs period za vraćanje ovog kredita šest godina – precizirao je on.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Božović je naveo i da je stanje bezbjednosti na području opštine Istočna Ilidža konstatovano zadovoljavajućim, te da su odbornici pohvalili pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno u oblasti rasvjetljavanja krivičnih djela vezanih za distribuciju i prodaju opojnih sredstava.

- Krivična djela vezana za distribuciju i prodaju opojnih sredstava imaju trend rasta u posljednje vrijeme, ali MUP i svi policajci u sastavu Policijske uprave Istočno Sarajevo ulažu velike napore da sve ove slučajeve rasvijetle i ovu oblast kriminaliteta svedu na minimum – rekao je on.

Govoreći o tački dnevnog reda koja nije usvojena, Božović napominje da je regulacioni plan „Veljine Zapad“ već prošao svu potrebnu skupštinsku proceduru, te da je predviđena spratnost - prizemlje plus osam, osluškujući želje stanovnika ovog dijela opštine, smanjena na prizemlje plus pet.

On dodaje da tačka nije usvojena zbog nedovoljnog broja prisutnih odbornika iz skupštinske većine.

 - Na ovoj sjednici Skupštine opštine ovaj plan nije dobio potrebnu podršku jer opozicioni odbornici nisu podržali usvajanje ove odluke, dok odbornici većine nisu bili u kompletnom sastavu. Tako da će se u nekom narednom periodu, u skladu sa zakonom i potrebnim procedurama, vjerovatno opet naći na dnevnom redu – zaključio je Božović.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Vladimir Ćosović rekao je da su odbornici SNSD-a glasali potvrdno za sve tačke današnjeg dnevnog reda, osim za onu koja se tiče Regulacionig plana „Veljine Zapad“.

Kako kaže, primjedbe su imali zbog ulaska u proceduru građenja objekta bez prethodno osvojenog Regulacionog plana, te table izvođača i vremena trajanja izvođenja radova.

Na sjednici je usvojen i set odluka vezanih za određivanje članova upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i preduzećima u kojima je osnivač Opština Istočna Ilidža.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Jo 23.02.2023. 22:04
    Bilo bi dobro da ,što se tiče bezbjednosti građana, regulišete saobraćaj kroz pasaže-prolaz za hitne slučajeve i građane,u booračkom naselju Dobrinja da bi naša djeca nesmetano odlazila u škole.Ne dao bog da neko strada.Sa svih strana jure vozila ne može se izaći iz zgrada.
Povezane vijesti
Božović: Glasati odgovorno i pošteno za tim koji je u Istočnu Ilidžu doveo privrednike i nova radna mjesta Božović: Glasati odgovorno i pošteno za tim koji je u Istočnu Ilidžu doveo privrednike i no...
Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži
Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO) Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)
Najčitanije
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    23h 1m
    19
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    13h 28m
    2
  • Kuglof
    10h 22m
    0
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    18h 26m
    0
  • Intervju sa dr Igorom Lukićem, kandidatom za gradonačelnika Istočnog Sarajeva
    15h 22m
    17