Promocija knjige "Orlovi lavljeg srca" Saše Nikolića

06.10.2020. 15:47
0
IZVOR: Katera

Promocija nove knjige "Orlovi lavljeg srca" autora Saše Nikolića održaće se u nedjelju, 11. oktobra 2020. godine sa početkom u 19:00 časova, u Kulturnom centru "Pale".

Prema riječima autora, ova istorijska knjiga od 322 stranice opisuje junačku pogibiju posljednjih kraljevih vojnika na području opštine Olovo 1947. godine i maloljetne borce, koji 1992. godine nastavljaju borbu "za krst časni i slobodu zlatnu", braneći svoje selo Drecelj od daleko brojnijih neprijateljskih snaga.

Prema riječima Nikolića, maloljetni borci su se zajedno sa starijim saborcima Dreceljske čete VRS borili četiri godine i odbranili svoje selo i Republiku Srpsku. Dejtonskim mirovnim sporazumom selo Drecelj i cijela tadašnja srpska opština Olovo pripali su FBiH, zbog čega su Srbi napustili svoje vjekovno ognjište 12. januara 1996. godine.

- Nakon odlaska Srba sa ovih prostora, muslimani su u poslijeratnom periodu do temelja porušili sve kuće u Drecelju, kao i prateće objekte, zgradu škole i vjerski objekat. Na temeljima porušenog vjerskog objekata tokom 2012. godine izgrađena je crkva Vaznesenja Gospodnjeg oko koje se svake godine o Spasovdanu okupljaju vjernici, gdje nakon Svete liturgije organizuju kulturno-umjetnički program, te kroz pjesmu i kulturu čuvaju svoje porušeno selo od zaborava - naveo je Nikolić.

Kako kaže, da se ne bi zaboravila junačka borba za opstanak srpskog naroda na njihovim vjekovnim prostorima, epski pjesnik i književnik Saša Nikolić je napisao ovu knjigu koja je zbog velike potražnje čitalaca ugledala i svoje četvrto izdanje.

Recezenti knjige su profesor ruskog jezika i književnosti Nataša Lalović i profesor istorije i geografije Slavko Lalović. Izdavač je Srpski književni klub iz Banjaluke, podružnica Trebinje, za izdavača Vlado Nikolić, koji je i pokrovitelji trećeg izdanja.

Pokrovitelji četvertog izdanja su Marina i Goran Selak iz Banjaluke. Prelom teksta, dizajna i opreme je Umjetnička radionica “Nikolić“ iz Trebinja Nemanja Nikolić.

U toku 2020. godine održana je promocija knjige “Orlovi lavljeg srca“ 15. februara u Banjaluci i 21. juna u manastiru Karno kod Srebrenice. Nakon promocije u Palama, Saša Nikolić namjerava da promoviše pomenutu knjigu širom Srbije, tačnije u Beogradu Nišu, Kraljevu, Leskovcu, Šapcu, Crnoj Bari i Loznici.

Na promociji knjige učestvuju: autor knjige, članovi Srpskog pravoslavnog udruženja “Svetosavlje“ iz Pala, recezenti i pokrovitelji knjige.

O autoru:

Saša Nikolić je rođen 3. januara 1975. godine u Olovu, opština Olovo. Kao vojnik Vojske Republike Srpske učestvovao je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojem je na braniku svoga sela i otadžbine ranjen dva puta. Od 1996. godine zaposlen je u MUP-u Republike Srpske. Pripadnik je elitne policijske jedinice Žandarmerije Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Koncert Muzičkog ansambla u Kulturnom centru Pale Koncert Muzičkog ansambla u Kulturnom centru Pale
Filmoteka: Monika Beluči i Vensan Kasel Filmoteka: Monika Beluči i Vensan Kasel
Promovisana knjiga "Jedinica žandarmerije Pale" Promovisana knjiga "Jedinica žandarmerije Pale"
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    17h 18m
    10
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    23h 59m
    13
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    13m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    4h 18m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    4h 22m
    2