Промоција књиге "Орлови лављег срца" Саше Николића

06.10.2020. 15:47
0
ИЗВОР: Катера

Промоција нове књиге "Орлови лављег срца" аутора Саше Николића одржаће се у недјељу, 11. октобра 2020. године са почетком у 19:00 часова, у Културном центру "Пале".

Према ријечима аутора, ова историјска књига од 322 странице описује јуначку погибију посљедњих краљевих војника на подручју општине Олово 1947. године и малољетне борце, који 1992. године настављају борбу "за крст часни и слободу златну", бранећи своје село Дрецељ од далеко бројнијих непријатељских снага.

Према ријечима Николића, малољетни борци су се заједно са старијим саборцима Дрецељске чете ВРС борили четири године и одбранили своје село и Републику Српску. Дејтонским мировним споразумом село Дрецељ и цијела тадашња српска општина Олово припали су ФБиХ, због чега су Срби напустили своје вјековно огњиште 12. јануара 1996. године.

- Након одласка Срба са ових простора, муслимани су у послијератном периоду до темеља порушили све куће у Дрецељу, као и пратеће објекте, зграду школе и вјерски објекат. На темељима порушеног вјерског објеката током 2012. године изграђена је црква Вазнесења Господњег око које се сваке године о Спасовдану окупљају вјерници, гдје након Свете литургије организују културно-умјетнички програм, те кроз пјесму и културу чувају своје порушено село од заборава - навео је Николић.

Како каже, да се не би заборавила јуначка борба за опстанак српског народа на њиховим вјековним просторима, епски пјесник и књижевник Саша Николић је написао ову књигу која је због велике потражње читалаца угледала и своје четврто издање.

Рецезенти књиге су професор руског језика и књижевности Наташа Лаловић и професор историје и географије Славко Лаловић. Издавач је Српски књижевни клуб из Бањалуке, подружница Требиње, за издавача Владо Николић, који је и покровитељи трећег издања.

Покровитељи четвертог издања су Марина и Горан Селак из Бањалуке. Прелом текста, дизајна и опреме је Умјетничка радионица “Николић“ из Требиња Немања Николић.

У току 2020. године одржана је промоција књиге “Орлови лављег срца“ 15. фебруара у Бањалуци и 21. јуна у манастиру Карно код Сребренице. Након промоције у Палама, Саша Николић намјерава да промовише поменуту књигу широм Србије, тачније у Београду Нишу, Краљеву, Лесковцу, Шапцу, Црној Бари и Лозници.

На промоцији књиге учествују: аутор књиге, чланови Српског православног удружења “Светосавље“ из Пала, рецезенти и покровитељи књиге.

O аутору:

Саша Николић је рођен 3. јануара 1975. године у Олову, општина Олово. Као војник Војске Републике Српске учествовао је у Одбрамбено-отаџбинском рату у којем је на бранику свога села и отаџбине рањен два пута. Од 1996. године запослен је у МУП-у Републике Српске. Припадник је елитне полицијске јединице Жандармерије Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Концерт Музичког ансамбла у Културном центру Пале Концерт Музичког ансамбла у Културном центру Пале
Филмотека: Моника Белучи и Венсан Касел Филмотека: Моника Белучи и Венсан Касел
Промовисана књига "Јединица жандармерије Пале" Промовисана књига "Јединица жандармерије Пале"
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 46m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 45m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 58m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 27m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 0m
    0