Promocijom monografije o stanovništvu Istočnog Sarajeva okončan Sajam knjige

15.08.2024. 21:25
0
IZVOR: srna.rs

Promocijom naučne monografije "Stanovništvo grada Istočno Sarajevo", autora Marine Lukić Tanović u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, večeras je u Istočnom Novom Sarajevu zatvoren četvrti Sajam knjige.

Tanovićeva, koja je vanredni profesor na Katedri za geografiju Filozofskog fakulteta na Palama, rekla je novinarima da je ovoj temi i istraživanju posvetila više godina.

- Istočno Sarajevo je mlad grad koji bilježi porast broja stanovnika zahvaljujući migracijama, prvenstveno iz Sarajeva, te pozitivnom saldu unutrašnjih migracija koji je i danas prisutan, što su dobre stvari. S druge strane, imamo negativan prirodni priraštaj, što je najveći problem, kao i starenje i depopulizacija stanovništva - naglasila je Tanovićeva.

Recenzent monografije Goran Mutabdžija rekao je da je tematika od krucijalne važnosti za ukupni društveni razvoj cijele Republike Srpske.

- Treba kritički iznositi stavove i tražiti rješenja koja će pomoći da nađemo optimalan izlaz iz situacije u kojoj kao društvo prepoznajemo neravnomjeran regionalni razvoj, negativnu demografsku statistiku, kao i ozbiljne probleme kada je riječ o unutrašnjim i spoljnim migracijama - pojasnio je Mutabdžija koji je profesor na Filozofskom fakultetu na Palama.

On je rekao da uglavnom nema naučnih indikatora na osnovu kojih bi se mogla predviđati dalja kretanja kada je riječ o demografskoj budućnosti Srpske.

Prema njegovim riječima, monografija u fokus stavlja vitalnu statistiku, ali se nije bavila elementima migracija, što će biti naredna faza istraživanja, kao i definisanje budućih pravaca razvoja Istočnog Sarajeva i istočnog dijela Republike Srpske.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je riječ o veoma interesantnom djelu, koje je dijelom podržala i Gradska uprava.

- Mislim da se radi o prvom radu ove vrste koji će biti veoma koristan, ne samo studentima i profesorima već i široj javnosti. Naravno, posebno će biti zanimljivo onima koji se bave populacionom politikom - ukazao je Ćosić.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Predrag Spasojević rekao da je osim večerašnje promocije naučne monografije, ova izdavačka kuća na ovogodišnjem sajmu izložila i prodavala svoja izdanja, te organizovala slikarske radionice za djecu.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa organizatorom Sajma, a to je Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Trifković Kulašinac rekla je da je ovogodišnji sajam bio veoma uspješan, ako ne i najuspješniji do sada, po broju posjetilaca, štandovima sa knjigama, ali i po promocijama knjiga.

- Izlagači su mi potvrdili da su jako zadovoljni učešćem na ovogodišnjem sajmu, te da očekuju poziv i na naredni Sajam knjige - navela je ona.

Četvrti Sajam knjiga otvoren je u ponedjeljak, 12. avgusta, na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu, u organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo, pod pokroviteljstvom ove lokalne zajednice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    20h 44m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    17h 16m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    9h 47m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    11h 37m
    3
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    22h 14m
    1