Promocijom "Vaseljene" počelo obilježavanje 29 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu

13.09.2021. 21:11
0
IZVOR: SRNA

Promocijom fototipskog izdanja časopisa "Vaseljena" Univerziteta u Sarajevu Republike Srpske/Srpskom Sarajevu 1995-2002/ u Istočnom Sarajevu je počelo obilježavanje 29 godina postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prorektor za kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović izjavila je da fototipsko izdanje univerzitetskog časopisa "Vaseljena" obuhvata svih 12 brojeva časopisa koji na svojim stranicama donosi, ne samo važne i kvalitetne naučne priloge, nego predstavlja i svjedočanstvo o istoriji i razvojnom putu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i Republike Srpske.

Ivanovićeva, koja je i urednik fototipskog izdanja, navela je da se na ovaj poduhvat odlučila rukovodeći se željom bude očuvan dragocjeni dio univerzitetskog nasljeđa.

- Ovim izdanjem obuhvaćeno je svih 12 brojeva časopisa koji je izlazio od 1995. do 2002. godine, čime je omogućeno da zainteresovanoj čitalačkoj publici budu predstavljeni svi za Univerzitet u Istočnom Sarajevu dragocjeni naučni tekstovi - rekla je Ivanovićeva.

Ona je naglasila da posebnu vrijednost ovom izdanju daje činjenica da su autori tekstova bili najznačajnija imena iz svijeta nauke i kulture poput prvog rektora Univerziteta Vojislava Maksimovića, episkopa dabrobosanskog Nikolaja, episkopa bačkog Irineja, te akademika Petra Mandića, Ljubomira Zukovića, Đure Tošića i profesora Jovana Delića.

- Izdavači su Filozofski fakultet Pale i Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Ideja je potekla od rukovodstva Filozofskog fakulteta. Moram istaći i dragocjenu pomoć Matične biblioteke Istočno Sarajevo koja je digitalizovala svih 12 brojeva časopisa i pomogla da ovo izdanje ugleda svjetlost dana - rekla je Ivanovićeva.

Planirano je da promocije fototipskog izdanja časopisa "Vaseljena" Univerziteta u Istočnom Sarajevu budu održane i na sajmovima knjiga u Banjaluci i Beogradu.

Fototipsko izdanje časopisa "Vaseljena" štampano je u tiražu koji će biti dostupan na fakultetima, odnosno Univerzitetima i bibliotekama.

U administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sutra će biti održana svečana akademija povodom obilježavanja 29 godina Univerziteta.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu pod nazivom Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske osnovan je 14. septembra 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vinko Radovanović: Veliki čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u Istočnom Sarajevu
Dvije osobe iz Istočnog Sarajeva preminule od virusa korona
Popust 10% na cjelokupan asortiman „B Pharm“ apoteka
Najčitanije
 • Sutra komemoracija i sahrana Vinka Radovanovića
  22h 57m
  1
 • Sutra prekid elektrosnabdijevanja u Palama i Istočnom Novom Sarajevu
  21h 6m
  0
 • Osumnjičen da je radniku prijetio pištoljem jer je tražio platu
  3h 3m
  1
 • Specijalci Srpske uhapsili dvije žene i muškarca
  7h 16m
  0
 • Vinko Radovanović: Veliki čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u Istočnom Sarajevu
  4h 20m
  0