Promovisana knjiga "Filozofija i neoliberalizam"

20.05.2022. 19:13
0
IZVOR: srna.rs

Na Palama je, u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta i krsne slave - Svetog Jovana Bogoslova, promovisana knjiga "Filozofija i neoliberalizam", odnosno studije o tendencijama ukidanja smisla nauke, obrazovanja i društva, profesora i autora Miše Kulića.

Kulić je rekao novinarima da knjiga razmatra proces likvidacije kritičkog i slobodnog mišljenja filozofije i drugih društvenih i humanističkih nauka s kraja 20. i početka 21. vijeka kao posljedice neoliberalne apsolutizacije tržišta i profita.

On navodi da se sve polako pretvara u tržište i da društvo više ne postoji, a univerziteti stavljeni u funkciju privrede i komercijalne strane društva.

Značajno mjesto u filozofskim razmatranjima u knjizi "Filozofija i neoliberalizam" imaju i studije koje tematizuju neoliberalne, totalitarne tržišne pretpostavke bolonjske koncepcije univerziteta, koje Kulić vidi kao stvarno izvorište krize savremenog univerziteta i njegovog pretvaranja u poslušni servis kapitala.

Kulić napominje da uloga društveno-humanističkih nauka nikada nije bila zadovoljavanje potreba tržišta, već djelovanje u moralnom smislu.

- Bez filozofije, sociologije, istorije, književnosti nema slobode naroda, niti društva - poručio je Kulić.

Profesor sa Instituta društvenih nauka u Beogradu Vladimir Milisavljević rekao je da ova knjiga ukazuje na mnogostruke promjene koje su se desile u samom identitetu nauke i univerziteta.

On je rekao da knjiga predstavlja pokušaj da se razumije nauka i Univerzitet i ono što se sa njima dešava u ovom vremenu, te da nije moguće ispitivati univerzitet i nauku izolovanu od nekih opštih društvenih kretanja.

- Što je posebno dragocjeno ona kritikuje te tendencije pretvaranja univerziteta u tržišnu korporaciju i ukazuje na opasnosti koje iz te činjenice proizlaze. Predstavlja svojevrsni plodaje za očuvanje kritičke funkcije univerziteta - navodi Milisavljević.

On kaže da na Filozofski fakultet Pale dolazi već dugi niz godina, te da mu je drago što je knjiga ugledala svjetlost dana, kako zbog njene teme tako i zbog činjenice da ona sažima jedan broj značajnih rezultata.

Obilježavanje Dana Filozofskog fakulteta nastaviće se sutra u 9.00 časova kada je planiran međunarodni skup "Nauka i stvarnost".

U 13.00 časova njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom obaviće lomljenje slavskog kolača u dekanatu Fakulteta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Krađa u Palama Krađa u Palama
Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    17h 14m
    0
  • Krađa u Palama
    15h 32m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    11h 59m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    14h 47m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    8h 8m
    0