Promovisana knjiga „Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine“ u Istočnom Sarajevu

06.04.2024. 20:17
0
IZVOR: katera.news

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je održana promocija knjige "Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine" autora Ratomira Maksimovića.

Maksimović, kapetana bojnog broda u penziji, knjigu je po sopstvenoj želji promovisao u Istočnom Sarajevu s obzirom na to da je u Sarajevu završio gimnaziju.

Kako je naveo, motiv pisanja knjige je da pokažem da su Srbi stari narod.

- Osnovni razlog njenog pisanja je bio da  dokažem da su Srbi stari narod velike duhovnosti, kao i da su iskopavanja u Vinči pokazala da nisu stigli na Balkan u sedmom vijeku kako to tvrdi Porfirogenit – pojasnio je autor dodajući da je knjiga do sada  imala dobre kritike.

Izdavač i politikolog Ljubomir Kljakić naveo je da zadovoljan što je knjiga predstavljena u Istočnom Sarajevu.

- Naš dolazak u Istočno Sarajevo je treća promocija knjige o kojoj će se nadam se još puno pričati jer je riječ o sveobuhvatnom i multidisciplinarnom djelu. Knjiga pokriva strašno dug period istorije, a Maksimović je morao da konsultuje obimnu kvalifikovanu naučnu građu iz različitih oblasti, što je na impresivan način i uradio - rekao je Kljakić.

Kako je naveo, knjiga je do sada promovisana u Kući kralja Petra i u Domu vojske u Beogradu.

On je naglasio da se istoričari još nisu oglašavali o knjizi, te da je autor apsolutno kvalifikovan u oblasti kojom se ova djelo bavi.

Kljakić je pojasnio da Maksimović magistrirao na Katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, te da je predavao istoriju na Vojnoj akademiji i visokim vojnim školama.

- S obzirom da se prvi primjerci knjige pojavili u novembru prošle godine, a budući da je riječ o obimnom djelu, smatram da će se na reakcije nekog iz struke još čekati - dodao je Kljakić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
 • Ženu i dijete napali u Sarajevu zbog majice sa obilježjem "Crvene zvezde"
  10h 46m
  37
 • Godišnjica ubistva Zorice Divčić
  13h 42m
  1
 • "Vukovi sa Drine" - najelitnija jedinica Vojske Republike Srpske
  14h 10m
  14
 • Iznuda u Istočnom Novom Sarajevu, lice oštećeno za 350 KM
  12h 26m
  0
 • Promovisani doktori nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu
  7h 18m
  0