Promovisani doktori nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu

24.05.2024. 15:02
0
IZVOR: katera.news

Svetom liturgijom koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom obredom lomljenja slavskog kolača u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama počelo je obilježavanje Dana i krsne slave Univerziteta u Istočom Sarajevu - Svetih Ćirila i Metodija.

U okviru obilježavanja, promovisano je i osam doktora nauka iz različitih naučnih oblasti.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je novinarima da se promovisani doktorandi pridružuju grupi od 555 doktora nauka koji su odbranili svoje doktorske disertacije na ovom univerzitetu

-  Danas promovišemo dva doktora biomedicinskih nauka, dva doktora nauka iz oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, jednog doktora filoloških nauka, doktora saobraćajnih nauka, doktora ekonomskih nauka i doktora iz oblasti metodologije nastave – rekao je on.

Prema Kulićevim riječima, doktorandi su budućnost i potencijal ovog univerziteta i Republike Srpske.

 

- Oni se danas i zvanično uključuju u naučnoistraživački rad, ne samo u Republici Srpskoj, nego šire, izlaze na teren na takmičenje sa domaćim, ali i kolegama iz inostranstva i učestvuju zajedno u objavljivanju naučnih radova i time daju kvalitet ovom univerzitetu - rekao je Kulić.

Marina Radanović, doktor stomatologije i specijalista ortopedije vilice, navela je da je bila student prve generacije na doktorskim studijima na Medicinskom fakultetu u Foči.

Radanovićeva je osnovne i doktorske studije stekla na Medicinskom fakultetu u Foči, a trenutno je zaposlena na Katedri za ortopediju vilica.

- Planiram da ostanem da radim i usavršavam se na matičnom fakultet. Naš zajednički cilj je usavršavanje medicinske struke i bolja budućnost za generacije koje dolaze – rekla je ona.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Oralni hirurg i implantolog Saša Dabić iz Banjaluke istakao je da se 18 godina bavi kliničkim radom, te da se nada da će postati dio kolektiva koji će prenositi svoje iskustvo i znanje mlađim kolegama i učestvovati u razvoju stomatologije u Republici Srpskoj i BiH.

- Osnovne studije sam završio na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, specijalističke studije na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, dok sam doktorske studije započeo na fakultetu u Novom Sada, a završio na Medicinskom fakultetu u Foči – rekao je on.

Na pitanje da li društvo zna da cijeni znanje, Dabović je naveo da je "važno izboriti se za vlastito parče neba“.

- Ne treba čekati da nam društvo sve da. Treba kucati na različita vrata, boriti se, a pošten rad će donijeti rezultate, uspjeh i ostvarenje ciljeva – poručio je Dabić mlađim kolegama.

Jelena Vujičić, doktor nauka iz oblasti kineskog jezika i prvi doktor nauka iz te oblasti u BiH, istakla je da je osnovne, master i doktorske studije završila na Filozofskom fakultetu u Palama Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Doktorski rad je bio zahtjevan naučno-istraživački rad s obzirom na to da je prvi takav rad u Republici Srpskoj i BiH. Imala sam podršku profesora na fakultetu i univerzitetu i na tome sam im zahvalna  - rekla je ona.

Vujičićeva je zaposlena na Katedri za kineski jezik Filozofskog fakulteta u Palama, a kako ističe, želi da ostane u Republici Srpskoj i razvija sinološku nauku na ovim prostorima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe! Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 51m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 50m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 26m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 47m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 30m
    9