Promovisani doktori nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu

24.05.2024. 15:02
0
IZVOR: katera.news

Svetom liturgijom koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom obredom lomljenja slavskog kolača u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama počelo je obilježavanje Dana i krsne slave Univerziteta u Istočom Sarajevu - Svetih Ćirila i Metodija.

U okviru obilježavanja, promovisano je i osam doktora nauka iz različitih naučnih oblasti.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je novinarima da se promovisani doktorandi pridružuju grupi od 555 doktora nauka koji su odbranili svoje doktorske disertacije na ovom univerzitetu

-  Danas promovišemo dva doktora biomedicinskih nauka, dva doktora nauka iz oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, jednog doktora filoloških nauka, doktora saobraćajnih nauka, doktora ekonomskih nauka i doktora iz oblasti metodologije nastave – rekao je on.

Prema Kulićevim riječima, doktorandi su budućnost i potencijal ovog univerziteta i Republike Srpske.

 

- Oni se danas i zvanično uključuju u naučnoistraživački rad, ne samo u Republici Srpskoj, nego šire, izlaze na teren na takmičenje sa domaćim, ali i kolegama iz inostranstva i učestvuju zajedno u objavljivanju naučnih radova i time daju kvalitet ovom univerzitetu - rekao je Kulić.

Marina Radanović, doktor stomatologije i specijalista ortopedije vilice, navela je da je bila student prve generacije na doktorskim studijima na Medicinskom fakultetu u Foči.

Radanovićeva je osnovne i doktorske studije stekla na Medicinskom fakultetu u Foči, a trenutno je zaposlena na Katedri za ortopediju vilica.

- Planiram da ostanem da radim i usavršavam se na matičnom fakultet. Naš zajednički cilj je usavršavanje medicinske struke i bolja budućnost za generacije koje dolaze – rekla je ona.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: katera.news

Oralni hirurg i implantolog Saša Dabić iz Banjaluke istakao je da se 18 godina bavi kliničkim radom, te da se nada da će postati dio kolektiva koji će prenositi svoje iskustvo i znanje mlađim kolegama i učestvovati u razvoju stomatologije u Republici Srpskoj i BiH.

- Osnovne studije sam završio na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, specijalističke studije na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, dok sam doktorske studije započeo na fakultetu u Novom Sada, a završio na Medicinskom fakultetu u Foči – rekao je on.

Na pitanje da li društvo zna da cijeni znanje, Dabović je naveo da je "važno izboriti se za vlastito parče neba“.

- Ne treba čekati da nam društvo sve da. Treba kucati na različita vrata, boriti se, a pošten rad će donijeti rezultate, uspjeh i ostvarenje ciljeva – poručio je Dabić mlađim kolegama.

Jelena Vujičić, doktor nauka iz oblasti kineskog jezika i prvi doktor nauka iz te oblasti u BiH, istakla je da je osnovne, master i doktorske studije završila na Filozofskom fakultetu u Palama Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Doktorski rad je bio zahtjevan naučno-istraživački rad s obzirom na to da je prvi takav rad u Republici Srpskoj i BiH. Imala sam podršku profesora na fakultetu i univerzitetu i na tome sam im zahvalna  - rekla je ona.

Vujičićeva je zaposlena na Katedri za kineski jezik Filozofskog fakulteta u Palama, a kako ističe, želi da ostane u Republici Srpskoj i razvija sinološku nauku na ovim prostorima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Udruženje amputiraca iz Istočnog Sarajeva dvanaesti put kreće na hodočašću do Ostroga Udruženje amputiraca iz Istočnog Sarajeva dvanaesti put kreće na hodočašću do Ostroga
"Katera" donosi konkurs za upis studenata u akademskoj 2024/2025. godini "Katera" donosi konkurs za upis studenata u akademskoj 2024/2025. godini
Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO) Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO)
Najčitanije
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  10h 9m
  0
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  9h 31m
  1
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  8h 49m
  2
 • Mošti Svete Tekle i Svetog Varnave na čelu današnje Spasovdanske litije u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 0m
  1
 • Srbima na Žuči oteta zemlja u bescijenje
  23h 14m
  0