Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву

24.05.2024. 15:02
0
ИЗВОР: katera.news

Светом литургијом коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом и обредом ломљења славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама почело је обиљежавање Дана и крсне славе Универзитета у Источом Сарајеву - Светих Ћирила и Методија.

У оквиру обиљежавања, промовисано је и осам доктора наука из различитих научних области.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изјавио је новинарима да се промовисани докторанди придружују групи од 555 доктора наука који су одбранили своје докторске дисертације на овом универзитету

-  Данас промовишемо два доктора биомедицинских наука, два доктора наука из области физичког васпитања и спорта, једног доктора филолошких наука, доктора саобраћајних наука, доктора економских наука и доктора из области методологије наставе – рекао је он.

Према Кулићевим ријечима, докторанди су будућност и потенцијал овог универзитета и Републике Српске.

 

- Они се данас и званично укључују у научноистраживачки рад, не само у Републици Српској, него шире, излазе на терен на такмичење са домаћим, али и колегама из иностранства и учествују заједно у објављивању научних радова и тиме дају квалитет овом универзитету - рекао је Кулић.

Марина Радановић, доктор стоматологије и специјалиста ортопедије вилице, навела је да је била студент прве генерације на докторским студијима на Медицинском факултету у Фочи.

Радановићева је основне и докторске студије стекла на Медицинском факултету у Фочи, а тренутно је запослена на Катедри за ортопедију вилица.

- Планирам да останем да радим и усавршавам се на матичном факултет. Наш заједнички циљ је усавршавање медицинске струке и боља будућност за генерације које долазе – рекла је она.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Орални хирург и имплантолог Саша Дабић из Бањалуке истакао је да се 18 година бави клиничким радом, те да се нада да ће постати дио колектива који ће преносити своје искуство и знање млађим колегама и учествовати у развоју стоматологије у Републици Српској и БиХ.

- Основне студије сам завршио на Медицинском факултету у Бањалуци, специјалистичке студије на Стоматолошком факултету у Београду, док сам докторске студије започео на факултету у Новом Сада, а завршио на Медицинском факултету у Фочи – рекао је он.

На питање да ли друштво зна да цијени знање, Дабовић је навео да је "важно изборити се за властито парче неба“.

- Не треба чекати да нам друштво све да. Треба куцати на различита врата, борити се, а поштен рад ће донијети резултате, успјех и остварење циљева – поручио је Дабић млађим колегама.

Јелена Вујичић, доктор наука из области кинеског језика и први доктор наука из те области у БиХ, истакла је да је основне, мастер и докторске студије завршила на Филозофском факултету у Палама Универзитета у Источном Сарајеву.

- Докторски рад је био захтјеван научно-истраживачки рад с обзиром на то да је први такав рад у Републици Српској и БиХ. Имала сам подршку професора на факултету и универзитету и на томе сам им захвална  - рекла је она.

Вујичићева је запослена на Катедри за кинески језик Филозофског факултета у Палама, а како истиче, жели да остане у Републици Српској и развија синолошку науку на овим просторима.

Коментари 0
Повезане вијести
Павле Шкрба остварио тријумф у Мостару Павле Шкрба остварио тријумф у Мостару
Обавјештење о прекиду водоснабдијевања Обавјештење о прекиду водоснабдијевања
Јединствено поетско-музичко вече у Источном Сарајеву Јединствено поетско-музичко вече у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
  6h 40m
  0
 • Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
  5h 57m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  11h 32m
  0
 • Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
  4h 42m
  0
 • Велики пожар на Илиџи: Гори зграда
  4h 1m
  0