Promovisano drugo dopunjeno izdanje knjige "Dnevnik ratnog hirurga" u Rudom

27.11.2021. 19:49
0
IZVOR: SRNA

Drugo dopunjeno izdanje knjige "Dnevnik ratnog hirurga" doktora Miodraga Lazića, koju je posthumno objavila Novinska agencija Republike Srpske - SRNA, predstavljeno je večeras u Rudom, u okviru manifestacije "Vidakovićevi dani kulture".

Urednik drugog izdanja Branislav Ilić rekao je da je knjiga "Dnevnik ratnog hirurga" svojevrstan spomenik čovjeku i spomenik na pravu epopeju srpskog naroda koji se okružen višestrukim neprijateljem uspio odbraniti.

- Ova knjiga je učinila nešto što je bio dug, a to je da proslavi ljekare i medicinsko osoblje - naveo je Ilić.

On je istakao da je ovo jedna od 26 knjiga Novinske agencije Republike Srpske iz ratnog opusa.

- Za sve ove knjige je značajno da govore o minulom ratnom sukobu, da su nastajale u ratu i objavljivane u ratu ili neposredno poslije rata - istakao je Ilić.

Prema njegovim riječima, ova knjiga je jedna od najupečatljivijih, a da neposrednijeg svjedočenja od ovoga u "Dnevniku ratnog hirurga" teško da je bilo.

Korecenzent izdanja Zoran Žuža rekao je da je bio prijatelj doktora Lazića, njegov pacijent i da mu je on spasio život.

Slika

Foto: SRNA

- Ovo je jedan sjajan izdavački poduhvat Srpske novinske agencije, spomenik jednom čovjeku, jednom junaku, jer svako vrijeme ima svoje junake, a doktor Lazić je bio heroj i junak i neko ko je ostao u srcima svih građana Istočnog Sarajeva, Republike Srpske i Srbije - istakao je Žuža.

On je naveo da je prerana smrt Lazića sve pogodila, a ova knjiga je svjedočanstvo o herojstvu, junaštvu, ratnim bolnicama, ljudima koji su na prvim linijama fronta spasavali živote i bez kojih danas ne bi bilo Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

- Srpska novinska agencija je ovom knjigom od zaborava sačuvala jedno vrijeme, jednog čovjeka, jednog junaka, jednog heroja. Dnevnik je pisan jezikom koji je hiruški precizan o vremenu nastanka istočnog dijela Republike Srpske - naglasio je Žuža.

Doktor Miodrag Lazić je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, kao hirurg je učestvovao u proboju koridora 1992. godine, bio je dobrovoljac u ratnoj bolnici "Koran" na Palama i jedan od osnivača bolnice "Žica" u Blažuju, na prvoj liniji fronta u Sarajevu.

Hirurg Miodrag Lazić /65/ preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Afrikanka iz Kenije se udala za Srbina u Rudo (FOTO) Afrikanka iz Kenije se udala za Srbina u Rudo (FOTO)
Vračar: Čast mi je biti najbolji mladi sportista grada Niša (FOTO) Vračar: Čast mi je biti najbolji mladi sportista grada Niša (FOTO)
Snima se film o istini o slučaju "Račak" Snima se film o istini o slučaju "Račak"
Najčitanije
 • Detalji ubistva u Rogatici: Lovac iz nehata ubio drugog lovca
  6h 18m
  0
 • Zbog psa repetirao pištolj prema porodici
  12h 17m
  6
 • Uhapšen zbog ubistva u opštini Rogatica
  7h 54m
  0
 • Australija deportuje Đokovića iz zemlje
  17h 51m
  1
 • Šmit: Neću povući Inckov zakon, na Dodika više ne treba računati
  7h 33m
  9