Промовисано друго допуњено издање књиге "Дневник ратног хирурга" у Рудом

27.11.2021. 19:49
0
ИЗВОР: СРНА

Друго допуњено издање књиге "Дневник ратног хирурга" доктора Миодрага Лазића, коју је постхумно објавила Новинска агенција Републике Српске - СРНА, представљено је вечерас у Рудом, у оквиру манифестације "Видаковићеви дани културе".

Уредник другог издања Бранислав Илић рекао је да је књига "Дневник ратног хирурга" својеврстан споменик човјеку и споменик на праву епопеју српског народа који се окружен вишеструким непријатељем успио одбранити.

- Ова књига је учинила нешто што је био дуг, а то је да прослави љекаре и медицинско особље - навео је Илић.

Он је истакао да је ово једна од 26 књига Новинске агенције Републике Српске из ратног опуса.

- За све ове књиге је значајно да говоре о минулом ратном сукобу, да су настајале у рату и објављиване у рату или непосредно послије рата - истакао је Илић.

Према његовим ријечима, ова књига је једна од најупечатљивијих, а да непосреднијег свједочења од овога у "Дневнику ратног хирурга" тешко да је било.

Корецензент издања Зоран Жужа рекао је да је био пријатељ доктора Лазића, његов пацијент и да му је он спасио живот.

Слика

Фото: СРНА

- Ово је један сјајан издавачки подухват Српске новинске агенције, споменик једном човјеку, једном јунаку, јер свако вријеме има своје јунаке, а доктор Лазић је био херој и јунак и неко ко је остао у срцима свих грађана Источног Сарајева, Републике Српске и Србије - истакао је Жужа.

Он је навео да је прерана смрт Лазића све погодила, а ова књига је свједочанство о херојству, јунаштву, ратним болницама, људима који су на првим линијама фронта спасавали животе и без којих данас не би било Источног Сарајева и Републике Српске.

- Српска новинска агенција је овом књигом од заборава сачувала једно вријеме, једног човјека, једног јунака, једног хероја. Дневник је писан језиком који је хирушки прецизан о времену настанка источног дијела Републике Српске - нагласио је Жужа.

Доктор Миодраг Лазић је током деведесетих година прошлог вијека био ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској, као хирург је учествовао у пробоју коридора 1992. године, био је добровољац у ратној болници "Коран" на Палама и један од оснивача болнице "Жица" у Блажују, на првој линији фронта у Сарајеву.

Хирург Миодраг Лазић /65/ преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу.

Коментари 0
Повезане вијести
Невјероватна прича о чувеном љекару: “Лазина жена ме нашла међу мртвима, а он за мене Хрвата урадио најдрагоцјенију ствар” Невјероватна прича о чувеном љекару: “Лазина жена ме нашла међу мртвима, а он за мене Хрва...
Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  6h 50m
  0
 • Освештани темељи Цркве Свете великомученице Марине
  23h 45m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  9h 27m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  12h 29m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  9h 38m
  0