Prosječna martovska plata 1.091 KM

26.04.2022. 14:27
0
IZVOR: srna.rs

Prosječna martovska neto plata u Republici Srpskoj bila je 1.091 KM i u odnosu na februar nominalno ostala na istom nivou, a realno je manja za 2,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najviša prosječna martovska neto plata prema područijima djelatnosti od 1.559 KM bila je u finansijskom i djelatnosti osiguranja, a najmanja od 797 KM u graževinastvu.

U martu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine u svih 19 područija djelatnosti zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše od 23,7 odsto u područiju poslovanja nekretninama.

Prosječna martovska bruto plata bila je 1.642 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 2,6 odsto, dok su u odnosu na mart prethodne godine u prosjeku više za 9,1 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u martu od 24,8 odsto zabilježen je odjeljku prevoz zbog viših cijena gopriva i maziva, dok je najveći pad cijena od 4,6 odsto bio kod odjeće i obuće usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    21h 52m
    0
  • Krađa u Palama
    20h 10m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    16h 37m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    19h 25m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    12h 46m
    0