Proslavljena ktitorska slava Manastira Sase

15.12.2022. 13:53
2
IZVOR: srna.rs

Služenjem Svete liturgije i lomljenjem slavskog hljeba danas je srednjovjekovni Manastir Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice proslavio ktitorsku slavu ovog hrama Svetog cara Uroša Srpskog.

Liturgiji su, uz veliki broj vjernika, prisustvovali i hodočasnici koji su jutros krenuli pješice iz Srebrenice i Bratunca do ovog 15 kilometara udaljenog srednjovjekovnog manastira sagrađenog 1242. godine.

Nakon Svete liturgije i pričešćivanja vjernika, obavljeno je lomljenje slavskog kolača uz slavski obred, a pripremljenoj trpezi ljubavi prisustvovao je veliki broj vjernika.

Kao i prethodnih godina i jutros su dvije grupe, većinom mladih, sa po nekoliko desetina hodočasnika iz Srebrenice i Bratunca krenule na krsni hod ili tradicionalno pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu manastira Svete Trojice u Sasama.

Bio je nešto manji broj učesnika nego ranijih godina jer je radni dan.

Nakon kratke molitve, jedna grupa hodočasnika sa srpskom zastavom, krenula je predvođena protojerejem Aleksandrom Mlađenovićem i članovima Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Sveti despot Stefan Lazarević" ispred srebreničkog Hrama Svetog Arhangela Mihaila, na pokloničko pješačenje preko Zalazja, do manastira u Sasama.

Hodočasnici su zastali, odali počast i prislužili svijeće za pokoj duša na srpskom groblju u selu Zalazje, kod spomen-kosturnice ubijenim Srbima iz ovog kraja u Drugom svjetskom ratu i spomenika poginulim srpskim borcima 12. jula 1992. godine u tom selu.

Iz porte bratunačke Crkve Uspenja Presvete Bogorodice krenula je druga kolona hodočasnika i prošla kroz sela Pobrđe, Voljevica, Bjelovac i Biljača.

U Biljači su prislužili svijeće i odali počast grupi srpskih boraca koji su poginuli na tom mjestu naišavši na muslimanski zasjedu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kod Rudnika olova i cinka u Sasama sastale su se ove dvije kolone hodočasnika i zajedno su prepješačili preostala dva kilometra do manastira.

Organizatori pokloničkog pješačenja do manastira u Sasama su Srpska pravoslavna opština Srebrenica i Svetosavska omladinska zajednica Bratunac.

Manastir Sase sagrađen je 23 nakon dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve 1219.godine i deset godina nakon uspostavljanja Mitropolije u Srebrenici 1232.godine, a zadužbina je kralja Uroša Prvog Nemanjića, posljednjeg svetitelja iz dinastije Nemanjića, čije su mošti i krst dugo vremena čuvani u ovom hramu.

Kao i najveći broj srpskih manastira, i on je kroz istoriju više puta skrnavljen, pustošen i obnavljan. Tako je bilo i u posljednjem ratu.

Stari srednjovjekovni manastir u Sasama bio je metoh /imanje/ manastira Hilandar i uvijek je bio duhovno središte srpskog naroda ovog kraja, pa čak i u onom periodu kada je bio porušen, što se dešavalo više puta u brojnim bunama i ratovima na ovim prostorima.

Tokom 1989. godine obnovljena je manastirska crkva, koja je zadržala autentični izgled i manastir u Sasama proslavio je jedinstven jubilej- 750 godina postojanja. Nakon posljednjeg rata ponovo je obnovljen.

Uređen je prostor oko hrama i uz blagoslov tadašnjeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija izgrađeni su manastirski konaci.

Manastir predstavlja impozantan kompleks u jedinstvenom prirodnom ambijentu, gdje rado dolaze vjernici iz raznih krajeva Srpske, Srbije i inostranstva, a posebno iz pravoslavnih zemalja. Osveštan je 18. septembra 2010. godine.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Istorija 15.12.2022. 19:03
    Dakle, nemojte miješati Svetog kralja Uroša Prvog i Svetog cara Uroša Nejakog, odnosno kako Vi u tekstu navodite Svetog cara Uroša Srpskog. Uroš Nejaki je posljednji vladar a ujedno i svetitelj iz dinastije Nemanjića.
  • Generic placeholder image
    Poznavanje istorije 15.12.2022. 18:49
    Molim Vas informišite se prije nego što napišete nešto. Navodite u jednoj rečenici da je kralj Uroš Prvi posljednji svetitelj iz dinastije Nemanjića. Pa molim Vas, a šta je sa njegovih sinova, Svetog kralja Milutina Nemanjića ( jednog od najvećih zadužbinara) i Svetog kralja Dragutina (monaško ime Teoktist). Zatim Milutinov sin, Sveti kralj Stefan Dečanski. Pa kao što ste i sami naveli, posljednji iz loze Nemanjića je Sveti car Uroš Nejaki. To su sve svetitelji koliko sam ja upućen. Dušan Silni, sin Svetog kralja Stefana Dečanskog, a otac Uroša Nejakog, ovdje nije naveden jer on nije kanonizovan, odnosno nije proglašen za sveca.

    Lijepo pozdrav, i bilo bi lijepo da vodite računa ubuduće, naročito o ovakvim istorijski bitnim činjenicama za srpski narod.
Povezane vijesti
Mužjak iz „porodice Rodić“ se iz Afrike vratio u Bratunac Mužjak iz „porodice Rodić“ se iz Afrike vratio u Bratunac
Inženjer telekomunikacija za stolarskim strugom Inženjer telekomunikacija za stolarskim strugom
Potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja Potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 13m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 11m
    14
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    12h 37m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    10h 52m
    13
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    12h 31m
    0