Prvi put naučno predstavljanje uloge hajduka

10.08.2023. 13:54
0
IZVOR: srna.rs

Potpredsjednik Matice Srpske istoričar Jovan Delić rekao je da se hajduci u većini djela i u narodnom sjećanju, na neki način, pominju kao čuvari kosovske tradicije i zavjeta.

Delić, koji učestvuje na prvoj sesiji naučnog skupa "Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju" na Ravnoj Romaniji, kaže da se u "Gorskom vijencu" Petra Petrovića Njegoša bar pet epizoda tiče teme hajuduka i hajdučije, iako u tom djelu nema likova hajduka.

On je rekao da je hajducima u tom djelu dato vrlo visoko mjesto, čak i neočekivano visoko s obzirom da to pjeva jedan vladika, te da su na neki način oni čuvari kosovske tradicije i zavjeta.

Delić kaže da se u "Gorskom vijencu" samo u jednom mjestu pominje u pogrdnom značenju "kaurski hajduk", što je tursko značenje, prema kome je hajduk - odmetnik, razbojnik i samovoljni bezakonik.

Na prvoj sesiji ovog naučnog skupa koji je toku u porti manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji u organizaciji Matice srpske iz Novog Sada, istoričar Ferenc Nemet govorio je hajducima u Ugarskoj od druge polovine 15. do 18. vijeka.

Veljko Maksić iz Vukovara, koji radi u tom gradu u Zajedničkom vijeću opština, a ranije je bio spoljni saradnji Filozofskog fakulteta u Osijeku, govorio je o statusu hajduka u slavonsko-sremskom prostoru tokom 18. vijeka.

On je naveo da se u tim krajevima na ulogu hajduka često zaboravljalo iako je hajdučija i tu bila vrlo intenzivna.

Prema njegovim riječima, hajdučija je zadavala ozbiljne probleme tadašnjoj vlasti.

- Gledajući na hajdučiju, ne možemo jednostavno dati odgovor šta je ona bila jer u mnogome zavisi od slučaja do slučaja - dodao je on.

On je naveo da postoje činjenice da se u nekom trenutku hajdučija može izjednačiti sa razbojništvom, ali isto tako i jednaka činjenica da se može poistovijetiti sa nekim opštim težnjama seljaštva koje je žudjelo za slobodom, a hajduci su im pružali nadu da se to u nekom trenutku može i desiti.

Nada Trifković iz Zvornika, doktorand na Univerzitetu u Istanbulu, danas je na naučnom skupu na Ravnoj Romaniji predstavila svoj rad o ulozi i aktivnosti hajduka tokom bečkog rata.

Ona kaže da je vrlo značajno i mjesto gdje se skup održava, kao i tema koja je donekle zapostavljena u našoj istoriografiji, te izrazila uvjerenje da baš zato treba nastaviti istraživati ovu temu uz istorijske činjenice.

- Ono što sam ja zaključila na osnovu svog istraživanja je da su hajduci već krajem 17. vijeka predstavljali veliku podršku i značaj za austrijsku vojsku jer su joj pomagali u presijecanju puteva osmanlijske vojske i otežavali im kretanje preko Balkana - dodala je ona.

Naučni skup organizuje sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić" u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 35m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    13h 33m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    21h 59m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    20h 14m
    12
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    37m
    0