Први пут научно представљање улоге хајдука

10.08.2023. 13:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Потпредсједник Матице Српске историчар Јован Делић рекао је да се хајдуци у већини дјела и у народном сјећању, на неки начин, помињу као чувари косовске традиције и завјета.

Делић, који учествује на првој сесији научног скупа "Хајдуци у српској историји и памћењу" на Равној Романији, каже да се у "Горском вијенцу" Петра Петровића Његоша бар пет епизода тиче теме хајудука и хајдучије, иако у том дјелу нема ликова хајдука.

Он је рекао да је хајдуцима у том дјелу дато врло високо мјесто, чак и неочекивано високо с обзиром да то пјева један владика, те да су на неки начин они чувари косовске традиције и завјета.

Делић каже да се у "Горском вијенцу" само у једном мјесту помиње у погрдном значењу "каурски хајдук", што је турско значење, према коме је хајдук - одметник, разбојник и самовољни безаконик.

На првој сесији овог научног скупа који је току у порти манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији у организацији Матице српске из Новог Сада, историчар Ференц Немет говорио је хајдуцима у Угарској од друге половине 15. до 18. вијека.

Вељко Максић из Вуковара, који ради у том граду у Заједничком вијећу општина, а раније је био спољни сарадњи Филозофског факултета у Осијеку, говорио је о статусу хајдука у славонско-сремском простору током 18. вијека.

Он је навео да се у тим крајевима на улогу хајдука често заборављало иако је хајдучија и ту била врло интензивна.

Према његовим ријечима, хајдучија је задавала озбиљне проблеме тадашњој власти.

- Гледајући на хајдучију, не можемо једноставно дати одговор шта је она била јер у многоме зависи од случаја до случаја - додао је он.

Он је навео да постоје чињенице да се у неком тренутку хајдучија може изједначити са разбојништвом, али исто тако и једнака чињеница да се може поистовијетити са неким општим тежњама сељаштва које је жудјело за слободом, а хајдуци су им пружали наду да се то у неком тренутку може и десити.

Нада Трифковић из Зворника, докторанд на Универзитету у Истанбулу, данас је на научном скупу на Равној Романији представила свој рад о улози и активности хајдука током бечког рата.

Она каже да је врло значајно и мјесто гдје се скуп одржава, као и тема која је донекле запостављена у нашој историографији, те изразила увјерење да баш зато треба наставити истраживати ову тему уз историјске чињенице.

- Оно што сам ја закључила на основу свог истраживања је да су хајдуци већ крајем 17. вијека представљали велику подршку и значај за аустријску војску јер су јој помагали у пресијецању путева османлијске војске и отежавали им кретање преко Балкана - додала је она.

Научни скуп организује соколачка Установа за културу "Перо Косорић" у сарадњи са Матицом српском из Новог Сада.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    12h 6m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 50m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 34m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 35m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    23h 17m
    0