PU Istočno Sarajevo: Ne dijelite svoje podatke i podatke bankovnih kartica na društvenim mrežama

14.08.2020. 15:09
0
IZVOR: Katera

Policijska uprava Istočno Sarajevo upozorava građane da ne dijele svoje lične podatke i podatke bankovnih kartica nepoznatim osobama, posebno ne na društvenim mrežama.

Kako navode, evidentirana je prijava o prevari putem društvene mreže „Fejsbuk“, tako što izvršilac najvjerovatnije „hakuje“ profil određene osobe, te prijateljima sa profila, putem aplikacije „mesendžer“, šalje poruke u kojima traži pomoć i pita da fotografišu svoje bankovne kartice na koje će isti uplatiti novac, jer je njegova kartica blokirana.

Izvršilac na opisani način iskorištava pomoć prijatelja „hakovane“ osobe tražeći broj njihove kartice na koji će uplatiti novac, kojim će navodno platiti svoje račune, a nakon otklanjanja „greške“ na svojoj kartici isti prijateljima vratiti-uplatiti.

Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke izvršilac iskorištava podatke sa kartica, tako što sa kartice skida sav novac i tako oštećuje osobu za određeni novčani iznos.

Iz PU Istočno Sarajevo još jednom apelujemo na građane, ako su imali ovakvih zahtjeva ili su eventualno već oštećeni, da prijave u najbližu policijsku stanicu na području Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
Kladioničarske prevare uzele maha Kladioničarske prevare uzele maha
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    18h 50m
    7
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    19h 22m
    0
  • Policajac uboden nožem!
    14h 33m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    19h 31m
    0
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    22h 38m
    0