Puštanjem ljubičastih balona obilježen dan posvećen malim divovima (FOTO)

17.11.2023. 20:42
0
IZVOR: katera.news

Kod jezera, u Istočnom Novom Sarajevu večeras su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, pušteni baloni ljubičaste boje koja je simbol malih heroja.

Predsjednik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Istočnom Sarajevu Mileva Mirović Tanić rekla je da su baloni pušteni u znak sjećanje na sve „mrvice“ koje se nisu izborile za život.

Ona je izjavila novinarima da je u znak podrške "mrvicama", ljubičastom bojom osvijetljene Predškolske ustanove "Patrijarh Pavle" u Istočnom Novom Sarajevu i "Bubamara" u Palama.

Tanićeva je navela da su obilježavanju dana posvećenog malim divovima pridružio i "Vratite nam osmijeh", učenici iz produženog boravka Osnovne škole "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva, Savjet učenika Srednje škole „28. juni“, kao i djeca i učiteljice nižih razreda osnovnih škola iz Istočnog Sarajeva.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

- Drago mi je da su ljudi prepoznali značaj našeg udruženja. Veliki broj mališana je upoznat danas o tome šta ovaj dan znači i koliko je važno da se govori o prijevremeno rođenim bebama - istakla je Tanićeva.

Prema njenim riječima, važno je govoriti i podizati svijest o prijevremenom rođenju, posebno kod djece školskog uzrast.

- Prijevremeno rođena djeca često koriste neka pomagala i zbog toga ih vršnjaci zadirkuju, stoga je važno još u najranijem uzrastu širiti svijest o prematuritetu – rekla je ona.

Tanićeva je podsjetila da ovo udruženje broji oko tridesetoro djece, iako je taj broj mnogo veći.

- Sada već starije osobe, koje su prijevremeno rođene, misle da u udruženju treba da budu djeca koja su rođena posljednjih godina, a ne i osobe koje su starije od 18. godina. Tako da je teško utvrditi taj broj – navela je ona.

Nikolina Cerovina, majka troipogodišnje Jelene, izjavila je da je ona sada zdrava djevojčica koja prati rast i razvoj svojih vršnjaka.

- Jelena je rođena u junu 2020. godine, carskim rezom sa 2175 grama. Prvi dani i mjeseci su bili teški, bila je to stalna borba života i smrti, ali moja djevojčica je pobijedila. Danas raste, rame uz rame sa starijim bratom, i nema nikakvih zdravstvenih problema - rekla je ona.

Nikolina je navela da bi pomoć i podrška majkama prematurusa trebalo da bude veću medicinskim ustanovama i lokalnoj zajednici.

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece prvi put je obilježen 17. novembra 2009. godine.

Ljubičasta boja, koja predstavlja osjetljivost i izuzetnost, postala je simbol za obilježavanje ovog dana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 17m
    5
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 13m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    19h 58m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    16h 57m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 9m
    0