Radnice kladionica u Republici Srpskoj dobile otkaz

25.03.2020. 15:54
5
IZVOR: Katera

Na adresu redakcije portala "Katera" stigle su poruke, u kojim su nas čitaoci obavijestili da su radnice kladionica u Republici Srpskoj dobile otkaz.

Za razliku od Federacije BiH, gdje su zaposlene u kladionicama dobile poruku da se trebaju dva mjeseca odreći plate kako bi sačuvale svoja radna mjesta, u Republici Srpskoj su radnice iste firme dobile otkaz.

Kao dokaz poslata nam je poruka, "viber" prepiska direktora sa radnicama sa sljedećom informacijom:

„Poštovane koleginice i kolege,

Dužnost mi je i obaveza da vas obavijestim da je uprava naše firme donijela odluku o privremenoj obustavi rada i odjavi svih zaposlenih kao i odjavi svih poslovnih jedinica sa 30. 3. 2020. godine! Plate i doprinosi biće uplaćene sa 30. 3. 2020. godine. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju u šestom mjesecu ukoliko bude bilo mogućnosti, to jeste ukoliko se zaustavi epidemija korona virusa!“

- Davno se počelo špekulisati o zatvaranju naše kladionice, čak su neki govorili da će se to desiti 1. maja, međutim nama se niko nije oglašavao, ni direktor niti bilo ko iznad njega. Nismo vjerovale u te priče, ali kada je došla ova situacija, na dan kada je objavljeno da se kladionice moraju zatvoriti, mi smo zatvorile i otišle kućama - rekla je za "Kateru" radnica jedne od poslovnica "Sport plus" kladionica, koja je željela da ostane anonimna.

- Međutim, prije 3-4 dana se oglasio direktor sa porukom da se kladionice zatvaraju i da dobijamo Rješenje o otkazu i da je moguće da ćemo se možda vratiti u 6. mjesecu. Nijedna kladionica van Republike Srpske, u Federaciji BiH ista firma „Sport plus“, nije uradila ovako. Oni su radnicama dali neplaćeno odsustvo dva mjeseca, a samo su radnice u kladionicama u Republici Srpskoj dobile otkaz.  Niko ne vjeruje u priču da će se kladionice ponovo otvarati, niti da će se radnice vraćati.

Direktor "Sport plus" kladionice nije želio mnogo da priča o tome, na pitanja o otpremninama i o tome da li ćemo se moći prijaviti kao tehnološki višak nije odgovarao, a čak mislim da će nam dati da potpišemo sporazumne ugovore, što mi nećemo prihvatiti. Jedino nam je rješenje da izađemo u medije. Rješenja o otkazu ćemo dobiti 31. marta, pa ćemo tada znati šta će u njima pisati konkretno - izjavila je ona.

Portal "Katera" je kontaktirao i direktora kladionica „Sport plus“ za Sarajevsko-romanijsku regiju Nedeljka Matića, koji je za naš portal izjavio da firme u Republici Srpskoj, a koliko je njemu poznato i u Federaciji, nisu potpisivale nikakve ugovore sa radnicima, niti su im slali bilo kakve ugovore, kao što pojedini mediji pišu. 

- Tražimo rješenje kako ne bismo otpuštali radnike pošto Vlada Republike Srpske nije donijela nikakvu odluku. Zemlje u regionu, npr. Srbija, su već donijele odluke da će učestvovati u gubicima koje imaju poslodavci koji ne rade nikako. Mi smo našli neki način da isplatimo plate radnicima, iako nisu radili u martu mjesecu puno radno vrijeme, a od 15. marta nisu radile nikako. Mi ćemo martovske plate isplatiti, aprilske ćemo vidjeti na koji način ćemo isplatiti, a u dogovoru sa Vladom Republike Srpske ćemo naći neki način – rekao je Matić.

Matić je, takođe dodao da firma u Republici Srpskoj ima licencu do maja mjeseca.

- Uvođenjem novog Zakona o igrama na sreću nama je oduzeto pravo priređivanja elektronskih igara, a samim tim nam je oduzeta i mogućnost prihodovanja, tj. mogućnost zarade. I da nije bilo koronavirusa, ja mislim da mi ne bismo mogli nastaviti poslovanje, s obzirom na to da je monopol dat Lutriji Republike Srpske, i da uslove pod kojima Lutrija Republike Srpske daje privređivačima igara na sreću nisu mogući, nisu povovoljni za pozitivno poslovanje. Ja sam mišljenja da bismo samim tim, tj. gubljenjem licence bili prinuđeni da zatvorimo firmu. Koronavirus će samo to ubrzati pa ćemo vidjeti šta će biti dalje – istakao je Matić.

Matić je naveo da sama industrija igara na sreću zapošljava preko 3000 radnika i da će većina radnika ostati bez posla kada se završi korona, jer nisu u mogućnosti da nastave poslovanje pošto su Vlada Republike Srpske i Narodna Skupština Republike Srpske usvojili Zakon o igrama na sreću koji nije nimalo povoljan za priređivače igara na sreću u Republici Srpskoj.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Prosvetitelj 26.03.2020. 18:33
    Eno Pover trazi radnike.
  • Generic placeholder image
    Mitar 26.03.2020. 14:37
    Sigurno su te kladioničari tjerali da se kladiš,i gubiš novac,pa ih zato mrziš,a možda ti ne dozvoHljava vjeHra,da se klaHdiš,ahahaha
  • Generic placeholder image
    No name 26.03.2020. 10:40
    Hocu.
  • Generic placeholder image
    Mitar 25.03.2020. 21:27
    Ti ćeš sigurno biti sretan,kad propadnu!
  • Generic placeholder image
    No name 25.03.2020. 17:50
    Da Bog da im propale
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    18h 44m
    10
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    1h 39m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    5h 44m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    5h 48m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    17h 32m
    0