Raste broj žrtava željezničke nesreće u Grčkoj, željezničari protestuju

02.03.2023. 08:23
0
IZVOR: Agencije

Broj žrtava sudara vozova kod grada Larisa porastao je na 43, a 130 ljudi je povrijeđeno, a zbog protesta željezničara vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj.

Do nesreće je došlo kada se putnički voz na liniji Atina–Solun sudario s teretnim, kod grada Larise, u centralnoj Grčkoj.

Spasilačke ekipe su i dalje na terenu i pretražuju vagone, jer se strahuje da u kompoziciji i dalje ima povrijeđenih i stradalih.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je formiranje ekspertske komisije za istragu sudara, dok je grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podnio ostavku. Naveo je da ostavku podnosi jer je to najmanje što može da učini kako bi odao počast žrtvama.

Uhapšen je šef željezničke stanice u Larisi, a smatra se da on snosi najveću odgovornost za nesreću.

Predsjednik grčkih željezničara Kostas Genidunijas poručio je da na relaciji Atina–Solun ne rade ni semafori, ni pokazivači, ni kontrola saobraćaja i da se sve radi ručno.

- Ako bi funkcionisalo, mašinovođe bi vidjele crveni signal i vozovi bi se zaustavili na 500 metara jedan od drugog - istakao je Genidunijas ističući da su radnici više puta zbog toga protestovali.

U pismu od 7. februara grčki sindikat željezničara ukazao je na brojne probleme u grčkoj željeznici. Naveli su da sve dok se ne preduzmu zaštitne mjere na radnim mjestima i bezbjedan rad i saobraćaj vozova, nezgodama neće biti kraja.

Slika

Foto: glassrpske.com

Ispred sjedišta Helenske željeznice u Atini oko hiljadu demonstranata protestovalo je sinoć zbog sudara vozova. Došlo je i do sukoba sa policijom.

Vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj, nakon što je Panhelenska federacija željezničkih radnika (POS) odlučila da stupi u 24-časovni štrajk.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac! Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
Saharska prašina prekrila Atinu i druge gradove Saharska prašina prekrila Atinu i druge gradove
Turci se povlače iz pregovora o ujedinjenju Kipra Turci se povlače iz pregovora o ujedinjenju Kipra
Najčitanije
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    22h 27m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    18h 59m
    0
  • Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 52m
    0
  • Policajac godinama prosjacima uzimao novac
    19h 37m
    1
  • Neradni dan u Srpskoj
    8h 22m
    0