Ratni-vojni invalid živi od 70 KM u teškim uslovima

15.01.2021. 18:14
0
IZVOR: rtvbn.com

Ratni vojni invalid Milorad Novaković iz Gornjih Garevaca kod Prijedora živi u teškim uslovima. Kaže da prima samo 70 maraka boračke invalidnine, a preživljava  uz pomoć dobrih komšija.

Život u kući bez vode, struje i kupatila teško je zamisliti u 21. vijeku, ali ne i u slučaju Milorada Novakovića, ratnog vojnog invalida iz izbjegličkog naselja Gornji Garevci kod Prijedora.

Da je status onih koji su stvorili Republiku Srpsku ispod svakog položaja, govori i činjenica da ovaj borac preživljava sa svega 70 maraka mjesečne invalidnine.

- Dok sam bio malo sposobniji i radio , išao sam na dnevnice. Sada kada sam obolio i trebam na operaciju sada ne mogu raditi ništa. Imam nešto invalidnine - kaže Milorad. 

Kuća u kojoj živi je nezamisliva. Hladnoća se uvlači ispod svake šupljine, a stari šporet jedva da zagrije i jednu prostoriju u kojoj Milorad boravi.

Kaže da je neimaština dovela i do određenih bolesti, pa je neophodna i medicinska briga.

Pomoć mu jedino pruže dobre komšije koje ponekad zove svojom djecom. Ističe da mu niko ne svraća od onih koji treba da vode brigu o onima koju su stvorili ovu Republiku.

Na pitanje da li ga je neko od predstavnika Boračke organizacije obišao tokom pandemije , on odgovara:

- Niko nije došao ni pitao, ni kako sam, ni šta sam.

Radomir Kričković jedan je od saboraca koji ponekad pruži pomoć Miloradu, dijeleći sa njim njegovu muku i tugu. Kategorično ističe da je  nebriga vlasti dovela do propasti svakog borca koji danas nema ni za hljeba.

- Svi plešćemo za Republiku Srpsku, odamo, teretimo... Borce niko ne vidi. Vjerujte meni da je kritično stanje što se tiče boračke populacije - poručuje Radomir Kričković, Miloradov komšija. 

Ovom zaboravljenom borcu iako nema ništa, jedina želja je električna energija koja je zbog duga isključena prije tri godine. 

Od tada Milorad svoje dane provodi u mraku nadajući se nečije milosti i pitajući se dokle vodi sudbina onih koji su svoje tijelo stavili u odbranu Republike Srpske. 

 

APEL ZA POMOĆ

Kontakt telefon: +387 66 621-592 (Milorad Novaković)

Račun za pomoć: 5722660000495106 Mikrofin banka

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Građani traže pomoć zbog zmija Građani traže pomoć zbog zmija
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Miloš nas treba - potrebno još 20.000 evra za nastavak liječenja Miloš nas treba - potrebno još 20.000 evra za nastavak liječenja
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 0m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    15h 33m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    15h 14m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    23h 56m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    20h 25m
    0