Realizacija projekta "Enjoy Sarajevo-romania region" ključna za razvoj turizma u Istočnom Sarajevu

24.02.2022. 17:30
0
IZVOR: Katera

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo i Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo u saradnji sa partnerima danas su promovisali završetak realizacije projekta "Enjoy Sarajevo-romania region".

Ovaj projekat je predstavljao realizaciju četiri turističke atrakcije na području Sarajevsko-romanijske regije, odnosno grada Istočno Sarajevo, poput "via ferate" Crvene stijene i Crna stijena, uzletišta za paraglajdere i toplovazdušnog balona na Trebeviću.

Vršilac dužnosti direktora TO grad Istočno Sarajevo Igor Ikonić rekao je novinarima da je projekat, koji u prevodu znači, "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji", uspješno danas promovisan.

Ikonić kaže da se radi o najvećem projektu u realizaciji gradske turističke organizacije i partnera, odnosno RAIS-a, Privredne komore Srpske i privrednog subjekta firme "Stanišić d.o.o." iz Pala, kao i uz pomoć donatorskih sredstava Evropske unije i SR Njemačke.

Slika

Foto: TO grad Istočno Sarajevo

- Ovo je izuzetno važan i finansijski vrijedan projekat i prilika da upotpunimo našu turističku ponudu, afirmišemo i unaprijedimo turističke sadržaje - kaže Ikonić.

On dodaje da je realizacija projekta "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji" predstavljala izgradnju dvije ferate, uzletišta za paraglajdere na Romaniji i postavljanje prvog toplovazdušnog balona u BiH, na Trebeviću.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo (RAIS) Mladenka Pandurević kaže da je ova agencija partner u realizaciji navedenog projekta, te da je uloga ove agencija značajna u samoj pripremi projekta.

Pandurevićeva ističe da su prilikom kreiranja same ideje pozvali niz organizacija i institucija koje su im predložile određene aktivnosti, a koje su donatori prepoznali i odobrili finansiranje.

- Ukupna vrijednost projekta je oko 505.000 KM, od čega je nešto manje od 400.000 KM novac donatora, a razliku su sufinansirali partneri na samom projektu - dodaje Pandurevićeva.

Slika

Foto: TO grad Istočno Sarajevo

Načelnik opštine Pale Boško Jugović smatra da je realizacijom ovih projekata unaprijeđen turizam na području ove opštine.

Taj dio se posebno odnosi na područje Crvenih stijena i Crne stijena, gdje su realizacijom ovog projekta izgrađene "via-ferate".

Portparol opštine Istočni Stari Grad Bojana Šarović rekla je da je realizacijom projekta "Uživa u Sarajevsko-romanijskoj regiji" unaprijeđen turizam u značajnoj mjeri na području ove opštine, odnosno lokaliteta Brus.

Realizacijom ovog projekta, pored lokacije za toplovazdušni balon, instaliran je i drugi zanimljiv sadržaj za rekreaciju turista, poput teretane na otvorenom, vještačke stijene za penjanje i drugog sadržaja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra otvaranje ljetne turističke sezone u Istočnom Sarajevu Sutra otvaranje ljetne turističke sezone u Istočnom Sarajevu
Kazne do 2.000 KM za vlasnike smještajnih kapaciteta koji nisu registrovani Kazne do 2.000 KM za vlasnike smještajnih kapaciteta koji nisu registrovani
Završna konferencija projekta "Enjoy Sarajevo-Romanija region" na Palama Završna konferencija projekta "Enjoy Sarajevo-Romanija region" na Palama
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    9h 17m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 1m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    20h 28m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    2h 46m
    0
  • U Neumu upecan najopasniji morski pas Jadrana
    22h 47m
    0