Rekordna brzina topljenja leda na Grenlandu

18.08.2019. 15:54
0
IZVOR: srpskainfo.com

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina, piše Sajns alert.

Do posljednje nedjelje jula topljenje je dostiglo brzinu koju su klimatski modeli projektovali za 2070. godinu. Prvog dana avgusta ledena ploča Grenlanda izgubila je 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači počeli da mjere topljenje leda 1950. godine.

Dramatično topljenje nagovještava da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak. Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje brzine mora progutalo bi obalne gradove širom svijeta.

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava u avgustu, a vrhunac topljenja bilježi se u julu. Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove je godine premašila rekorde.

Od 30. jula do 3. svgusta otapanje je zabilježeno na 90 posto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tokom 5 dana.

Ekstremno topljenje desilo se tokom najtoplijeg mjeseca u istoriji dok je intenzivni toplotni talas harao Evropom, a potom stigao i do Grenlanda.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Opasnost za cijelu planetu: Sve više vegetacije i močvara na Grenlandu (FOTO) Opasnost za cijelu planetu: Sve više vegetacije i močvara na Grenlandu (FOTO)
Led na Mont Everestu kojem je trebalo oko 2000 godina da se formira otopio se za oko 25 godina Led na Mont Everestu kojem je trebalo oko 2000 godina da se formira otopio se za oko 25 go...
Na Bentbaši u Sarajevu zaledila Miljacka Na Bentbaši u Sarajevu zaledila Miljacka
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  8h 0m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  12h 42m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  6h 42m
  2
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  6h 55m
  0
 • Leci sa porukom „Ne u NATO“ na više lokacija u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  12h 12m
  2