Рекордна брзина топљења леда на Гренланду

18.08.2019. 15:54
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Научници нису очекивали да ће се Гренланд топити овим темпом још 50 година, пише Сајнс алерт.

До посљедње недјеље јула топљење је достигло брзину коју су климатски модели пројектовали за 2070. годину. Првог дана августа ледена плоча Гренланда изгубила је 12,5 милијарди тона леда, више него иједног дана откако су истраживачи почели да мјере топљење леда 1950. године.

Драматично топљење наговјештава да се ледени покривач Гренланда приближава прекретници која би га могла неповратно одвести у потпуни нестанак. Ако се то догоди, катастрофално подизање брзине мора прогутало би обалне градове широм свијета.

Сезона топљења леда на Арктику почиње сваке године у јуну и завршава у августу, а врхунац топљења биљежи се у јулу. Међутим, брзина топљења леда на Гренланду ове је године премашила рекорде.

Од 30. јула до 3. свгуста отапање је забиљежено на 90 посто површине Гренланда уз испуштање 55 милијарди тона воде током 5 дана.

Екстремно топљење десило се током најтоплијег мјесеца у историји док је интензивни топлотни талас харао Европом, а потом стигао и до Гренланда.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Опасност за цијелу планету: Све више вегетације и мочвара на Гренланду (ФОТО) Опасност за цијелу планету: Све више вегетације и мочвара на Гренланду (ФОТО)
Лед на Монт Евересту којем је требало око 2000 година да се формира отопио се за око 25 година Лед на Монт Евересту којем је требало око 2000 година да се формира отопио се за око 25 го...
На Бентбаши у Сарајеву заледила Миљацка На Бентбаши у Сарајеву заледила Миљацка
Најчитаније
 • Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева
  17h 44m
  11
 • “Тражим мужа”: Љепотица из Бањалуке "запалила" друштвене мреже (ФОТО)
  19h 5m
  4
 • Вечерас откривање и освештење споменика породици у Источном Новом Сарајеву
  18h 33m
  0
 • У Источном Новом Сарајеву откривен споменик породици - симбол егзодуса сарајевских Срба (ФОТО)
  6h 37m
  5
 • Земљотрес у БиХ
  10h 41m
  0