Рекордна брзина топљења леда на Гренланду

18.08.2019. 15:54
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Научници нису очекивали да ће се Гренланд топити овим темпом још 50 година, пише Сајнс алерт.

До посљедње недјеље јула топљење је достигло брзину коју су климатски модели пројектовали за 2070. годину. Првог дана августа ледена плоча Гренланда изгубила је 12,5 милијарди тона леда, више него иједног дана откако су истраживачи почели да мјере топљење леда 1950. године.

Драматично топљење наговјештава да се ледени покривач Гренланда приближава прекретници која би га могла неповратно одвести у потпуни нестанак. Ако се то догоди, катастрофално подизање брзине мора прогутало би обалне градове широм свијета.

Сезона топљења леда на Арктику почиње сваке године у јуну и завршава у августу, а врхунац топљења биљежи се у јулу. Међутим, брзина топљења леда на Гренланду ове је године премашила рекорде.

Од 30. јула до 3. свгуста отапање је забиљежено на 90 посто површине Гренланда уз испуштање 55 милијарди тона воде током 5 дана.

Екстремно топљење десило се током најтоплијег мјесеца у историји док је интензивни топлотни талас харао Европом, а потом стигао и до Гренланда.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Невријеме код Мостара и Јабланице, снажна киша и лед Невријеме код Мостара и Јабланице, снажна киша и лед
Опасност за цијелу планету: Све више вегетације и мочвара на Гренланду (ФОТО) Опасност за цијелу планету: Све више вегетације и мочвара на Гренланду (ФОТО)
Лед на Монт Евересту којем је требало око 2000 година да се формира отопио се за око 25 година Лед на Монт Евересту којем је требало око 2000 година да се формира отопио се за око 25 го...
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 19m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 18m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 54m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 15m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 58m
    9