Rezervoar goriva u Srpskoj 30 KM skuplji od početka godine

26.10.2021. 10:06
0
IZVOR: nezavisne.com

Ukoliko danas na nekoj od benzinskih pumpi u Srpskoj gorivom napunite pun rezervoar zapremine 60 litara, to će vas koštati oko 30 maraka više nego na početku godine.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da su cijene goriva na pumpama od januara porasle za pola marke po litru.

- Prosječne cijene u januaru ove godine su se kretale za benzin BMB95 1,84, a dizel ED5 1,82 KM, dok danas benzin košta od 2,29 do 2,39 KM, a dizel od 2,25 do 2,36 - kazao je Trišić. Ističe da je na početku godine na berzi  barel nafte brent bio 54, dok je danas 85 dolara.

Dodaje da su cijene goriva na pumpama širom Srpke u porastu, ali da se u narednim danima očekuje i dodatno povećanje u prosjeku od tri do pet feninga i za benzin i za dizel.

- Korekcija u cijeni je bilo prošle sedmice u prosjeku za četri do šest feninga, zavisno od distributera i regije, ali trend povećanja se nastavlja - kazao je Trišić.

Kako je rekao, i cijena tečnog naftnog gasa (TNG)  takođe je u porastu, te će u  narednim danima doći do poskupljenja u prosjeku četiri od šest feninga.

- I dalje su cijene plina u konstantnom rastu, a imajući u vidu informacije kojima raspolažem, i dalje možemo očekivati rast kako zima bude dolazila - pojasnio je Trišić. Kako je rekao, zasad u Srpskoj nemaju problema sa snabdijevanjem TNG-a na benzinskim pumpama.

Da su nove cijene goriva veliki udar na potrošače, ali i da je nereagovanje nadležnih zabrinjavajuće, smatra Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora.

- Nikome nije svejedno kada roba poskupljuje, jer u Srpskoj žive i izrazito siromašni građani. Plate, naravno, ne prate poskupljanja. Nije to samo što raste cijena goriva, koje je već preskupo i s kojim smo stigli brojne evropske zemlje, a naš standard ovo ne može podnijeti - kazala je Marićeva za "Nezavisne novine".

Dodala je da je vrijeme da neko vodi računa o ovome te da je potrebno da se preduzmu neke mjere i stane na kraj poskupljenjima.

- Potrošači su u sve težem položaju, sigurno da nam slijedi kolaps u cijenama osnovnih životnih namjernica - kazala je Marićeva.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, rekao je da prevoznici nisu dizali svoje cijene iako cijene goriva rastu.

- Od početka godine cijene goriva su veće za pola marke i danas već očekujemo dodatno poskupljenje, a do kraj mjeseca goriva će sigurno koštati 2,50 KM - kazao je Grbić za "Nezavisne novine".

Ističe da je ovakav skok cijena katastofa za prevoznike, jer ne mogu ostvariti nikakvu dobit.

- Cijene prevoza se nisu mijenjale pet-šest godina, dok cijene goriva rastu na sedmičnom nivou - kazao je Grbić i dodao da svako poskupljenje goriva otežava rad i dovodi prevoznike u težak položaj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    11h 6m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    21h 24m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    21h 30m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    21h 28m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    9h 39m
    0