Резервоар горива у Српској 30 КМ скупљи од почетка године

26.10.2021. 10:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Уколико данас на некој од бензинских пумпи у Српској горивом напуните пун резервоар запремине 60 литара, то ће вас коштати око 30 марака више него на почетку године.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, казао је за "Независне новине" да су цијене горива на пумпама од јануара порасле за пола марке по литру.

- Просјечне цијене у јануару ове године су се кретале за бензин БМБ95 1,84, а дизел ЕД5 1,82 КМ, док данас бензин кошта од 2,29 до 2,39 КМ, а дизел од 2,25 до 2,36 - казао је Тришић. Истиче да је на почетку године на берзи  барел нафте брент био 54, док је данас 85 долара.

Додаје да су цијене горива на пумпама широм Српке у порасту, али да се у наредним данима очекује и додатно повећање у просјеку од три до пет фенинга и за бензин и за дизел.

- Корекција у цијени је било прошле седмице у просјеку за четри до шест фенинга, зависно од дистрибутера и регије, али тренд повећања се наставља - казао је Тришић.

Како је рекао, и цијена течног нафтног гаса (ТНГ)  такође је у порасту, те ће у  наредним данима доћи до поскупљења у просјеку четири од шест фенинга.

- И даље су цијене плина у константном расту, а имајући у виду информације којима располажем, и даље можемо очекивати раст како зима буде долазила - појаснио је Тришић. Како је рекао, засад у Српској немају проблема са снабдијевањем ТНГ-а на бензинским пумпама.

Да су нове цијене горива велики удар на потрошаче, али и да је нереаговање надлежних забрињавајуће, сматра Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН из Приједора.

- Никоме није свеједно када роба поскупљује, јер у Српској живе и изразито сиромашни грађани. Плате, наравно, не прате поскупљања. Није то само што расте цијена горива, које је већ прескупо и с којим смо стигли бројне европске земље, а наш стандард ово не може поднијети - казала је Марићева за "Независне новине".

Додала је да је вријеме да неко води рачуна о овоме те да је потребно да се предузму неке мјере и стане на крај поскупљењима.

- Потрошачи су у све тежем положају, сигурно да нам слиједи колапс у цијенама основних животних намјерница - казала је Марићева.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт Републике Српске, рекао је да превозници нису дизали своје цијене иако цијене горива расту.

- Од почетка године цијене горива су веће за пола марке и данас већ очекујемо додатно поскупљење, а до крај мјесеца горива ће сигурно коштати 2,50 КМ - казао је Грбић за "Независне новине".

Истиче да је овакав скок цијена катастофа за превознике, јер не могу остварити никакву добит.

- Цијене превоза се нису мијењале пет-шест година, док цијене горива расту на седмичном нивоу - казао је Грбић и додао да свако поскупљење горива отежава рад и доводи превознике у тежак положај.

Коментари 0
Повезане вијести
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    21h 14m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    17h 46m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    20h 30m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    16h 8m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    19h 10m
    0