Rio Tinto želi da ponovo razgovara o projektu Jadar litijum

05.05.2022. 18:35
0
IZVOR: tanjug.rs

Rio Tinto želi da ponovo pokrene razgovore sa vladom Srbije o svom projektu Jadar litijum vrijednom 2,4 milijarde dolara izjavio je danas izvršni direktor i predsjednik kompanije Sajmon Tomson, preneo je Rojters.

Vlada Srbije oduzela je dozvole za projekat Jadar u januaru, posle masovnih protesta izazvanih zabrinutošću za životnu sredinu zbog planiranog rudnika.

- Veoma se nadamo da ćemo moći da razgovaramo o svim opcijama sa vladom Srbije sada kada izbori ne stoje na putu - rekao je Tomson akcionarima na godišnjem sastanku kompanije u Australiji, u prvim javnim komentarima Rio Tinta posle izbora.

Projekat Jadar, koji bi mogao da zadovolji 90 odsto trenutnih evropskih potreba za litijumom, bio je "veoma važan za Srbiju" jer bi mogao da podstakne ekonomski razvoj zemlje i otvori mogućnosti za razvoj poslovanja za snabdjevanje zelenom tehnologijom evropskog automobilskog tržišta, rekao je Tomson.

Izvršni direktor Jakob Stausholm kazao je da Rio Tinto nije odustao od Jadra, jer je to savršen projekat.

Prema njegovim riječima, projekat ima "besprekorne" ekološke, društvene i upravljačke akreditive.  - Svakako razumemo zabrinutost lokalne zajednice, ali verujemo da su zapravo te brige u velikoj meri rešene procenama uticaja na životnu sredinu koju smo izvršili - rekao je Tomson.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    5h 20m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    8h 6m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    7h 39m
    1
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    10h 46m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    22h 35m
    0