Roditelji danas više pod stresom nego u prošlosti

17.09.2024. 08:36
0
IZVOR: nezavisne.com

Roditelji rade više nego ikad prije i provode više vremena brinući se o svojoj djeci, nego što su roditelji radili u prošlosti.

Sve dok žongliraju sa prijavama za vannastavne aktivnosti, sastanke za igru, školske formulare, preglede kod ljekara i još mnogo toga, pa nije ni čudo što su pod stresom.

I najbolji doktori kažu- roditeljima danas nije lako. Oko 41 odsto roditelja, piše CNN pozivajući se na istraživanje Američkog udruženja psihologa iz 2023. godine, ne može da funkcioniše većinu dana zbog stresa, a 48 odsto je reklo da su potpuno preplavljeni stresom.

Roditelji su širom svijeta suočeni sa visokim troškovima obrazovanja i zdravstvene zaštite, raznih vannastavnih aktivnosti.

Naprežu se da nađu dovoljno vremena za posao, brigu o djeci, a takođe su i u velikom problemu kako da se nose sa nenormalnim korišćenjem društvenih mreža i interneta.

A ako su roditelji pod stresom i dijeca su pod stresom - prema studiji iz 2021. godine djeca su dvostruko češće imala poremećaje u ponašanju, razvoju ili mentalnim poremećajima i četiri puta veća vjerovatnoća da će imati loše mentalno zdravlje kada je njihov primarni staratelj imao loše mentalno zdravlje.

Istina je da mnogi od ovih problema zahtjevaju akciju zvaničnih institucija, zakonodavaca i poslodavaca, ali u međuvremenu psiholog Ana Sivald ističe da roditelji unesu promjene kako bi zaštitili svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Niža očekivanja

Društvo nevjerovatno otežava život roditeljima, napominje Sivald, tako da roditelji mogu da pokušaju da preispitaju svoja očekivanja od sebe.

- Roditelji vrše veliki pritisak na sebe da uvijek budu mirni i strpljivi i da imaju lijepo vaspitanu djecu koja rade mnogo vannastavnih aktivnosti - rekla je Sivald navodeći da to često nije realno jer velika očekivanja i društvena poređenja dovode do frustracije.

Bolje je da roditelji budu realni u pogledu toga šta mogu da urade s obzirom na okolnosti.

Uzmite u obzir kako provodite svoje vrijeme

Čak i brisanje jedne aplikacije može da oslobodi značajnu količinu vremena i energije.

- Ne primijećujete kako vam aplikacije crpe vrijeme, ali to je pozadinski stres za mnoge ljude u svijetu mnogih stresora – i to je onaj koji možete da kontrolišete. Roditelji takođe mogu imati koristi od pojednostavljenja aktivnosti svoje djece. Ne morate da idete na dvije različite rođendanske zabave za četvorogodišnjake u jednom vikendu. Očuvanje i zaštita sopstvene energije i vremena je važnije - rekla je Sivald.

Ističe da je jedan od načina da roditelji pronađu više vremena za sebe da zatraže pomoć od komšija, roditelja, prijatelja, rodbine.

Povežite se lično

Dio vremena koje roditelji posvećuju sebi treba da uključi lično povezivanje sa drugim ljudima - roditelji se osjećaju usamljeno i izolovano.

- Ako pustite muziku i igrate se sa svojom djecom i budete blesavi 10 minuta prije nego što napravite večeru, vaše raspoloženje se mijenja zbog pokreta - rekla je ona navodeći da male intervencije poput te čine veliku razliku i besplatne su.

Iznad svega, Sivald preporučuje roditeljima da praktikuju samosaosjećanje, što znači "da budemo ljubazni i nježni prema sebi kada pravimo greške, kada vičemo na svoju decu", prenosi Politikin Magazin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
Cijeli razred se ispisao iz škole zbog jednog učenika Cijeli razred se ispisao iz škole zbog jednog učenika
"Iskra nade" za podršku djeci oboljeloj od malignih bolesti "Iskra nade" za podršku djeci oboljeloj od malignih bolesti
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 10m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 5m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 59m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 8m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 18m
    0