Родитељи данас више под стресом него у прошлости

17.09.2024. 08:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Родитељи раде више него икад прије и проводе више времена бринући се о својој дјеци, него што су родитељи радили у прошлости.

Све док жонглирају са пријавама за ваннаставне активности, састанке за игру, школске формуларе, прегледе код љекара и још много тога, па није ни чудо што су под стресом.

И најбољи доктори кажу- родитељима данас није лако. Око 41 одсто родитеља, пише CNN позивајући се на истраживање Америчког удружења психолога из 2023. године, не може да функционише већину дана због стреса, а 48 одсто је рекло да су потпуно преплављени стресом.

Родитељи су широм свијета суочени са високим трошковима образовања и здравствене заштите, разних ваннаставних активности.

Напрежу се да нађу довољно времена за посао, бригу о дјеци, а такође су и у великом проблему како да се носе са ненормалним коришћењем друштвених мрежа и интернета.

А ако су родитељи под стресом и дијеца су под стресом - према студији из 2021. године дјеца су двоструко чешће имала поремећаје у понашању, развоју или менталним поремећајима и четири пута већа вјероватноћа да ће имати лоше ментално здравље када је њихов примарни старатељ имао лоше ментално здравље.

Истина је да многи од ових проблема захтјевају акцију званичних институција, законодаваца и послодаваца, али у међувремену психолог Ана Сивалд истиче да родитељи унесу промјене како би заштитили своје физичко и ментално здравље.

Нижа очекивања

Друштво невјероватно отежава живот родитељима, напомиње Сивалд, тако да родитељи могу да покушају да преиспитају своја очекивања од себе.

- Родитељи врше велики притисак на себе да увијек буду мирни и стрпљиви и да имају лијепо васпитану дјецу која раде много ваннаставних активности - рекла је Сивалд наводећи да то често није реално јер велика очекивања и друштвена поређења доводе до фрустрације.

Боље је да родитељи буду реални у погледу тога шта могу да ураде с обзиром на околности.

Узмите у обзир како проводите своје вријеме

Чак и брисање једне апликације може да ослободи значајну количину времена и енергије.

- Не примијећујете како вам апликације црпе вријеме, али то је позадински стрес за многе људе у свијету многих стресора – и то је онај који можете да контролишете. Родитељи такође могу имати користи од поједностављења активности своје дјеце. Не морате да идете на двије различите рођенданске забаве за четворогодишњаке у једном викенду. Очување и заштита сопствене енергије и времена је важније - рекла је Сивалд.

Истиче да је један од начина да родитељи пронађу више времена за себе да затраже помоћ од комшија, родитеља, пријатеља, родбине.

Повежите се лично

Дио времена које родитељи посвећују себи треба да укључи лично повезивање са другим људима - родитељи се осјећају усамљено и изоловано.

- Ако пустите музику и играте се са својом дјецом и будете блесави 10 минута прије него што направите вечеру, ваше расположење се мијења због покрета - рекла је она наводећи да мале интервенције попут те чине велику разлику и бесплатне су.

Изнад свега, Сивалд препоручује родитељима да практикују самосаосјећање, што значи "да будемо љубазни и њежни према себи када правимо грешке, када вичемо на своју децу", преноси Политикин Магазин.

Коментари 0
Повезане вијести
Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
Цијели разред се исписао из школе због једног ученика Цијели разред се исписао из школе због једног ученика
"Искра наде" за подршку дјеци обољелој од малигних болести "Искра наде" за подршку дјеци обољелој од малигних болести
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 2m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 57m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 51m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 0m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 10m
    0