Rogatica: Imunitet već ima 40 odsto stanovnika

03.02.2021. 09:39
0
IZVOR: Glas Srpske

Zaposleni u rogatičkom Domu zdravlja “Dr Zoran Mitrović” gotovo godinu vode danonoćnu borbu sa virusom korona, na koji je, kako procjenjuju, već postalo imuno oko 40 odsto stanovnika ove opštine.

Direktor Doma zdravlja Siniša Milješić kaže da je kroz “kovid” ambulantu do sada prošlo 1.027 osoba, od kojih je više od hiljadu oporavljenih, dok je trenutno devet pacijenata pod nadzorom kod kuće i u bolnici u Foči. Nažalost, dodaje on, “kovid 19” uzeo je i 12 života, a riječ je uglavnom o licima starije životne dobi.

- Ono što je pozitivno je činjenica da je u odnosu na drugu polovinu oktobra i novembar prošle godine primjetno opadanje broja pozitivnih i sumnjivih slučajeva. Na početku godine bila je izražena bojazan da će zbog proslava u januaru doći do povećanja broja zaraženih a evidentirano je samo deset slučajeva. Ohrabrujući podaci govore da su se građani u dobroj mjeri pridržavali propisanih epidemioloških mjera, a brojkama u prilog idu i naše procjene prema kojima oko 40 odsto stanovništva već ima imunitet na virus - kaže Milješić, ističući da ove sezone u opštini nije zabilježen nijedan slučaj sezonskog gripa.

Posebno raduje, dodaje Milješić, što zahvaljujući mjerama Opštinskog štaba za vanredne situacije i angažovanjem zaposlenih u Osnovnoj školi “Sveti Sava” i Srednjoškolskom centru “27. januar”, osim sporadičnih slučajeva, nije bilo masovnije pojave zaraženih u tim ustanovama. 

Borbu medicinara prepoznale su i nadležne institucije, pa se tako Dom zdravlja “Dr Zoran Mitrović” našao među dobitnicima Medalje zasluga za narod kojom ih je uz ovogodišnji Dan Republike, 9. januar, odlikovala predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Ovakva priznanja rijetko se dobijaju. Ponosni smo što smo njegovi nosioci. Ovo je priznanje svim našim radnicima koji su od prvog dana pojave virusa korona danonoćno radili na tome da ova opaka i nevidljiva bolest uzme što manji danak na području naše opštine - naglasio je Milješić. Kako je dodao, i u ovoj godini nastavljaju borbu sa koronom.

- Orijentacija je na jačanje kapaciteta namijenjenih za suzbijanje pandemije i njenih posljedica, ali i svih ostalih bolesti - rekao je Milješić.

Dom zdravlja kadrovski i materijalno je dosta dobro osposobljen, a ovih dana, posredstvom Opštinske organizacije Crvenog krsta, dobili su i dezinfekcioni tunel. Pored borbe sa virusom korona, ova zdravstvena ustanova sa 56 zaposlenih nastavlja sa pružanjem ostalih usluga iz domena primarne zdravstvene zaštite.

Na osnovu ostvarenja u prošloj godini, u okviru porodične medicine planirano je da se obavi 75.000 ljekarskih i oko 100.000 laboratorijskih usluga. Stomatolozi i pedijatri planirali su po 8.500 usluga, ginekologija 3.500, higijensko-epidemiološka zaštita 25.000, a hitna medicinska pomoć 10.000 usluga.

Prihodi

Rogatički Dom zdravlja za pružene usluge osiguranim licima od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske očekuje prihod od 1.292.000 maraka.

Kako ističe Siniša Milješić, od pružanja ostalih usluga planirana je zarada od 165.000 maraka, dok se od opštine Rogatica, na ime poboljšanja uslova rada i kvaliteta usluga, održavanja objekata i opreme, te usavršavanja radnika očekuje 75.000 maraka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    23h 3m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    15h 31m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    21h 4m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    21h 56m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    1h 4m
    0