Рогатица: Имунитет већ има 40 одсто становника

03.02.2021. 09:39
0
ИЗВОР: Глас Српске

Запослени у рогатичком Дому здравља “Др Зоран Митровић” готово годину воде даноноћну борбу са вирусом корона, на који је, како процјењују, већ постало имуно око 40 одсто становника ове општине.

Директор Дома здравља Синиша Миљешић каже да је кроз “ковид” амбуланту до сада прошло 1.027 особа, од којих је више од хиљаду опорављених, док је тренутно девет пацијената под надзором код куће и у болници у Фочи. Нажалост, додаје он, “ковид 19” узео је и 12 живота, а ријеч је углавном о лицима старије животне доби.

- Оно што је позитивно је чињеница да је у односу на другу половину октобра и новембар прошле године примјетно опадање броја позитивних и сумњивих случајева. На почетку године била је изражена бојазан да ће због прослава у јануару доћи до повећања броја заражених а евидентирано је само десет случајева. Охрабрујући подаци говоре да су се грађани у доброј мјери придржавали прописаних епидемиолошких мјера, а бројкама у прилог иду и наше процјене према којима око 40 одсто становништва већ има имунитет на вирус - каже Миљешић, истичући да ове сезоне у општини није забиљежен ниједан случај сезонског грипа.

Посебно радује, додаје Миљешић, што захваљујући мјерама Општинског штаба за ванредне ситуације и ангажовањем запослених у Основној школи “Свети Сава” и Средњошколском центру “27. јануар”, осим спорадичних случајева, није било масовније појаве заражених у тим установама. 

Борбу медицинара препознале су и надлежне институције, па се тако Дом здравља “Др Зоран Митровић” нашао међу добитницима Медаље заслуга за народ којом их је уз овогодишњи Дан Републике, 9. јануар, одликовала предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Оваква признања ријетко се добијају. Поносни смо што смо његови носиоци. Ово је признање свим нашим радницима који су од првог дана појаве вируса корона даноноћно радили на томе да ова опака и невидљива болест узме што мањи данак на подручју наше општине - нагласио је Миљешић. Како је додао, и у овој години настављају борбу са короном.

- Оријентација је на јачање капацитета намијењених за сузбијање пандемије и њених посљедица, али и свих осталих болести - рекао је Миљешић.

Дом здравља кадровски и материјално је доста добро оспособљен, а ових дана, посредством Општинске организације Црвеног крста, добили су и дезинфекциони тунел. Поред борбе са вирусом корона, ова здравствена установа са 56 запослених наставља са пружањем осталих услуга из домена примарне здравствене заштите.

На основу остварења у прошлој години, у оквиру породичне медицине планирано је да се обави 75.000 љекарских и око 100.000 лабораторијских услуга. Стоматолози и педијатри планирали су по 8.500 услуга, гинекологија 3.500, хигијенско-епидемиолошка заштита 25.000, а хитна медицинска помоћ 10.000 услуга.

Приходи

Рогатички Дом здравља за пружене услуге осигураним лицима од Фонда здравственог осигурања Републике Српске очекује приход од 1.292.000 марака.

Како истиче Синиша Миљешић, од пружања осталих услуга планирана је зарада од 165.000 марака, док се од општине Рогатица, на име побољшања услова рада и квалитета услуга, одржавања објеката и опреме, те усавршавања радника очекује 75.000 марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Најчитаније
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    23h 59m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    20h 15m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    16h 10m
    6
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    12h 40m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    11h 49m
    1