Romanija da čuva svoje prirodno nasljeđe i resurse

21.05.2022. 11:02
0
IZVOR: srna.rs

Predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske preporučili su preduzimanje mjera zaštite Girske pećine i Pećine pod lipom na području opštine Sokolac.

Načelnik Odjeljenja za prirodno nasljeđe Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Dragan Kovačević rekao je Srni da su prije nekoliko dana, u okviru redovnog stručnog nadzora, posjetili Girsku pećinu, spomenik prirode u selu Donje Gire i Pećinu pod lipom kod Knežine, koja uživa status zaštićenog područja

On je naveo da je nakon ulaska u Girsku pećinu, čija je vrijednost u bogatom pećinskom nakitu u glavnom i sporednim kanalima, ekipa primijetila da su na jednom mjestu stalaktiti oštećeni.

- Srećom, to oštećenje nije veliko i pećina je u fantastičnom stanju, a stalaktiti i sav pećinski nakit su prelijepi, blijedi i potpuno kalcifikovani, što znači da u sebi nema nimalo primjesa žute zemlje, pa ih to dodatno čini nevjerovatno lijepim - izjavio je Kovačević.

Preporuka stručnjaka iz Zavoda je, kako je rekao, da ovu pećinu treba zaštititi postavljanjem rešetke kako bi se spriječio ulaz lica koja žele da stvaraju probleme.

Prema njegovim riječima, za zaštitu Girske pećine jedno od rješenja je postavljanje kapije i vođenje evidencije ko i kada ulazi u ovaj objekat, koji je proglašen spomenikom prirode.

Girska pećina se nalazi na sjeveroistočnim padinama planine Ozren, u selu Donje Gire i udaljena je od Sokoca 27 kilometara, a kroz nju prolazi vodeni tok.

Za Pećinu pod lipom u blizini Knežine, Kovačević je naglasio da spada u male potkapnice, polukružna udubljenja u krečnjačkim gredama bez dubljih udubljenja u stijeni, te da je sama po sebi interesantna zbog arheološkog zapisa na stijeni pri ulazu u ovaj objekat iz doba paleolita.

On je podsjetio da su ispred ove pećine rađena arheološka istraživanja u nekoliko navrata od 1987. godine i da je nađeno niz artefakata iz praistorijskog vremena, a na horizontalnoj stijeni otvora ove potkapine nalazi se uklesan paleolitski zapis.

Kovačević je naglasio da je ekipa Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa na ulazu u Pećinu pod lipom primijetila potpis na stijeni kod ulaza u pećinu i da je to do sada izblijedilo.

On je ukazao da treba naći najbolji način da se spriječi oštećenje natpisa na kamenoj stijeni pri ulazu u ovu potkapnicu. Jedan od prijedloga stručnjaka iz Zavoda je da se, u saradnji sa lokalnom zajednicom, ta lokacija zaštiti postavljanjem ograde ili video-nadzora.

Kovačević je naglasio da cijela zajednica treba da čuva prirodne resurse jer ni oni nisu vječni.

- Romanija je jedna predivna planina. Čuvajte je, uživajte i sviđa mi se da se prirodno nasljeđe i resursi na ovom području polako počinju koristiti u turističke svrhe, što je jedan od načina da narod ostaje na ovim prostorima i koristi blagodeti prirode u pozitivnom smislu, a to je cilj svih projekata koji se realizuju - poručio je Kovačević.

On je naveo da su se ekipi Zavoda pri obilasku pećina na području opštine Sokolac pridružili predstavnici Turističke organizacije Sokolac, Šumskog gazdinstva "Romanija" i Planinarskog društva "Glasinac" sa Sokoca, te Speleološko-ekološkog društva "Orlovača".

Kovačević je podsjetio da je grupa istraživača i eksperata Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, na inicijativu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, prošle godine ušla u projekat zaštite Trebevića, kanjona Paljanske Miljacke i malim dijelom Mokranjske Miljacke radi uspostavljanja zaštićenog područja, te da ta istraživanja privode kraju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Republika Srpska dobila novi Izborni zakon Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 10m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 24m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 14m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 29m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 12m
    0