Romanija - hladna voda sa Knežak izvora (VIDEO)

13.09.2021. 18:17
2
IZVOR: Katera

Svako ko je popio gutljaj hladne vode sa Romanije, kako god da se zvao i gdje god da ga je put odnio, taj ukus nikada nije zaboravio.

Srećni su oni koji mogu da pjevaju o toj vodi, ali i oni koji je danas samo sanjaju, ili se njoj vraćaju, a najsrećniji su oni koji mogu svakog dana da je piju, slikovito objašnjava Knežak izvor autor magazina "Oko" Dalibor Žarić na Radio-televiziji Srbije.

Ekipa magazina "Oko" i RTS-a iz Beograda posjetila je proteklih dana opštinu Sokolac i mjesto Knežina, gdje se nalazi čuveni Knežak izvor.

Taj izvor Žarić opisuje kao "izvor romanijske filozofije, načina života i vode koja još nije presušila i skliznula sa nepca u nezaborav. Ovdje istorija i spaja i razdvaja".

U ovoj emisiji prikazan je i današnji život Sokočana i žitelja okolnih sela na sokolačkoj opštini, te zašto je povratničko selo Šahbegovići danas cijelo iscrtano muralima i koje su to poruke koje ti murali šalju.

Ekipa magazina "Oko" posjetila je i sela Sokoloviće i Knežinu, popili gutljaj hladne vode i razgovarali sa najpoznatijim neženjom sa Ravne Romanije.

Više o tome pogledajte na snimku ispod.

Video: RTS

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Simam 06.12.2021. 22:56
    Knežina je zaslužila mnogo značajnije mjesto na turistčkoj karti BiH.
  • Generic placeholder image
    Mile 13.09.2021. 20:30
    Ma bravo gospodine , odavno ljepsi video nisam gledao ,ili je to sto je Romanija moj rodni kraj ,ali zaista ima toga mnogo lijepog jos da se vidi i snimi .Ali izgleda da je malo kome interesantna osim onima koji su tu rodeni ,zaboravljena od svih ,nema fabrika nema ulaganja samo politika
Povezane vijesti
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    23h 30m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    21h 44m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    19h 34m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    11h 59m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    17h 32m
    0