Ruska crkva očekuje da Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa SPC

13.07.2021. 18:23
0
IZVOR: srpskainfo.com

Ruska pravoslavna crkva očekuje da Crna Gora zaključi sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) temeljni ugovor, izjavio je predstavnik Sekretarijata za međupravoslavne odnose Odjeljenja za spoljno-crkvene veze Moskovske patrijaršije Andrej Hošev.

Hošev je naveo da još nije preduzet završni korak u rješavanju pravnog statusa SPC, a to treba da bude potpisivanje sporazuma sa državom Crnom Gorom.

On je podsjetio da sličan sporazum, koji čini osnovu pravnog postojanja u Crnoj Gori, odavno imaju sa državom druge konfesije – Rimokatolička crkva i muslimanska zajednica.

 U Ruskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će ovaj sporazum, koji je bio najavljen proljetos, biti zaključen i sa SPC – rekao je Hošev za Sputnjik.

Promjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti koja isključuje diskriminatorske tačke koje su predviđale nacionalizaciju hramova i manastira SPC, prema mišljenju Hoševa, važan je korak u ozdravljenju odnosa Crkve i države u Crnoj Gori.

– Ovaj događaj bio je omaž istorijskoj pravdi, jer je upravo Crkva postavila temelje crnogorske državnosti u liku crnogorskih mitropolita, pod čijom teokratskom vlašću je Crna Gora živjela od kraja 15. do sredine 19. vijeka – rekao je Hošev.

Važan korak u jačanju položaja SPC u Crnoj Gori Hošev vidi u upisu u državni registar Mitropolije crnogorsko-primorske, Budimljansko-nikšićke i Zahumsko-hercegovačke eparhije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sveti prorok Jeremija Danas Sveti prorok Jeremija
Sutra Sveti Vasilije Ostroški Sutra Sveti Vasilije Ostroški
Danas Vaskršnji ponedjeljak Danas Vaskršnji ponedjeljak
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    9h 42m
    7
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    23h 24m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    22h 52m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    7h 44m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    21h 43m
    0