Руска црква очекује да Црна Гора потпише темељни уговор са СПЦ

13.07.2021. 18:23
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Руска православна црква очекује да Црна Гора закључи са Српском православном црквом (СПЦ) темељни уговор, изјавио је представник Секретаријата за међуправославне односе Одјељења за спољно-црквене везе Московске патријаршије Андреј Хошев.

Хошев је навео да још није предузет завршни корак у рјешавању правног статуса СПЦ, а то треба да буде потписивање споразума са државом Црном Гором.

Он је подсјетио да сличан споразум, који чини основу правног постојања у Црној Гори, одавно имају са државом друге конфесије – Римокатоличка црква и муслиманска заједница.

 У Руској православној цркви се надају да ће овај споразум, који је био најављен прољетос, бити закључен и са СПЦ – рекао је Хошев за Спутњик.

Промјена Закона о слободи вјероисповијести која искључује дискриминаторске тачке које су предвиђале национализацију храмова и манастира СПЦ, према мишљењу Хошева, важан је корак у оздрављењу односа Цркве и државе у Црној Гори.

– Овај догађај био је омаж историјској правди, јер је управо Црква поставила темеље црногорске државности у лику црногорских митрополита, под чијом теократском влашћу је Црна Гора живјела од краја 15. до средине 19. вијека – рекао је Хошев.

Важан корак у јачању положаја СПЦ у Црној Гори Хошев види у упису у државни регистар Митрополије црногорско-приморске, Будимљанско-никшићке и Захумско-херцеговачке епархије.

Коментари 0
Повезане вијести
Неистинама покушавају дати легитимитет историјској инверзији Неистинама покушавају дати легитимитет историјској инверзији
Данас Свети пророк Јеремија Данас Свети пророк Јеремија
Сутра Свети Василије Острошки Сутра Свети Василије Острошки
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    13h 20m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    13h 25m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    14h 17m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    14h 31m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    7h 53m
    0