Ruski PVO oborio ukrajinsku raketu, borbe na prilazima Marijupolju

01.03.2022. 20:22
0
IZVOR: sputniknews.com

Šesti dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Druga runda pregovora Moskve i Kijeva najavljena za 2. mart.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtijevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije saopštilo je da nisu tačne vijesti iz pojedinih medija u kojima se tvrdi da se kolona od 300 tenkova navodno kreće iz Belorusije u Ukrajinu.

Ruske snage PVO oborile su raketu „Točka U“ u području aerodroma u Taganrogu, saopštio je Sputnjiku izvor iz hitnih službi regiona.

- Pretpostavlja se da se radi o raketi 'Točka U' koja je lansirana sa teritorije Ukrajine. Dijelovi su pali na aerodrom - rekao je naš sagovornik, istakavši da niko nije stradao, niti je pričinjena materijalna šteta.

Ranije se na društvenim mrežama pojavila informacija da je u području aerodroma u Taganrogu odjeknula eksplozija.

Velika Britanija se neće boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini, rekao je britanski premijer Boris Džonson na pres-konferenciji u Estoniji.

- Nećemo se boriti protiv ruskih trupa u Ukrajini. Naše jačanje, kao i ovdje, u Tapi (Estonija), odvija se u okviru granica zemalja-članica NATO-a - rekao je Džonson.

Takođe je rekao da je suspenzija članstva Rusije u Savjetu bezbjednosti UN teško izvodljiva.

Portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin izjavio je ukrajinska vojska je tokom dana 28 puta otvorila vatru na DNR, između ostalog koristila je višecijevne bacače raketa i napala 13 naselja.

Vojska Rusije i narodna milicija DNR i LNR uništile su štab operativno-taktičke grupe ukrajinske vojske „Sjever“.

Kijev nastavlja sa pokušajima primjene kompleksa „Točka-U“ i od početka dana su uništili dvije rakete čiji su ostaci pali u rejonima Dokučajevska i Zugresa, piše "Sputnjik Srbija".

Usljed granatiranja ukrajinske vojske više od 100.000 ljudi u Donjeckoj Narodnoj Republici ostalo je bez struje. U granatiranju su pogođena 73 stambena i 14 infrastrukturnih objekta.

Tokom granatiranja ukrajinske vojske u DNR-u poginulo četvori ljudi, 23 je ranjeno, među njima i dijete.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je razgovarao telefonom sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom o sankcijama protiv Rusije i podršci Ukrajini u sferi odbrane.

Vanredna sjednica ministara spoljnih poslova država-članica NATO biće održana 4. marta, saopšteno je u sjedištu Alijanse.

Zgrada vrtića u Donjecku oštećena je u granatiranju ukrajinskih snaga. Dokučajevsk gađan minama kalibra 120 milimetara.

Ukrajina bi mogla da nanese preventivni raketni udar na Belorusiju, izjavio je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151 U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151
Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 57m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 39m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 7m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 28m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 37m
    0