Руски ПВО оборио украјинску ракету, борбе на прилазима Мариjупољу

01.03.2022. 20:22
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Шести дан од почетка специјалне војне операције у Украјини. Друга рунда преговора Москве и Кијева најављена за 2. март.

Предсједник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтијевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.

Касније је Министарство одбране Русије нагласило да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

Министарство одбране Бјелорусије саопштило је да нису тачне вијести из појединих медија у којима се тврди да се колона од 300 тенкова наводно креће из Белорусије у Украјину.

Руске снаге ПВО обориле су ракету „Точка У“ у подручју аеродрома у Таганрогу, саопштио је Спутњику извор из хитних служби региона.

- Претпоставља се да се ради о ракети 'Точка У' која је лансирана са територије Украјине. Дијелови су пали на аеродром - рекао је наш саговорник, истакавши да нико није страдао, нити је причињена материјална штета.

Раније се на друштвеним мрежама појавила информација да је у подручју аеродрома у Таганрогу одјекнула експлозија.

Велика Британија се неће борити против руских снага у Украјини, рекао је британски премијер Борис Џонсон на прес-конференцији у Естонији.

- Нећемо се борити против руских трупа у Украјини. Наше јачање, као и овдје, у Тапи (Естонија), одвија се у оквиру граница земаља-чланица НАТО-а - рекао је Џонсон.

Такође је рекао да је суспензија чланства Русије у Савјету безбједности УН тешко изводљива.

Портпарол Народне милиције Доњецке Народне Републике (ДНР) Едуард Басурин изјавио је украјинска војска је током дана 28 пута отворила ватру на ДНР, између осталог користила је вишецијевне бацаче ракета и напала 13 насеља.

Војска Русије и народна милиција ДНР и ЛНР уништиле су штаб оперативно-тактичке групе украјинске војске „Сјевер“.

Кијев наставља са покушајима примјене комплекса „Точка-У“ и од почетка дана су уништили двије ракете чији су остаци пали у рејонима Докучајевска и Зугреса, пише "Спутњик Србија".

Усљед гранатирања украјинске војске више од 100.000 људи у Доњецкој Народној Републици остало је без струје. У гранатирању су погођена 73 стамбена и 14 инфраструктурних објекта.

Током гранатирања украјинске војске у ДНР-у погинуло четвори људи, 23 је рањено, међу њима и дијете.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски рекао је да је разговарао телефоном са америчким предсједником Џозефом Бајденом о санкцијама против Русије и подршци Украјини у сфери одбране.

Ванредна сједница министара спољних послова држава-чланица НАТО биће одржана 4. марта, саопштено је у сједишту Алијансе.

Зграда вртића у Доњецку оштећена је у гранатирању украјинских снага. Докучајевск гађан минама калибра 120 милиметара.

Украјина би могла да нанесе превентивни ракетни удар на Белорусију, изјавио је секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексеј Данилов.

Коментари 0
Повезане вијести
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
У ракетном нападу на Севастопољ погинуле четири особе, рањено 151 У ракетном нападу на Севастопољ погинуле четири особе, рањено 151
Преокрет Украјинаца против Словака Преокрет Украјинаца против Словака
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 21m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 44m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 17m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 14m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 5m
    0