S drugog kraja svijeta stigli u rodno selo Svetog Vasilija

12.05.2022. 17:23
0
IZVOR: nezavisne.com

Povodom Dana Svetog Vasilija, dvojica vladika Srpske pravoslavne crkve, diseldorfski i njemački Grigorije i zapadnoamerički Maksim, sužili su u Duhovnom centru u selu Mrkonjići, kod Trebinja, svečevom rodnom mjestu, svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva.

U vrlo nadahnutoj besjedi vladika Grigorije, kojeg u Hercegovini još nazivaju vladikom hercegovačkim, govorio je o tome kako je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški najmiliji srpski svetitelj, kojeg upravo hercegovački živalj smatra svojim najvećim utješiteljem, učiteljem i iscjeliteljem, dijete koje je koračalo hercegovačkim stazama i Popovim poljem, vođeno ljubavlju Božjom i postao mitropolit hercegovački i čudotvorac ostroški.

- Nema nikoga među nama, braćo i sestre, ko makar u mislima jednom nije naslonio glavu na njegove grudi i nema nikoga ko nije shvatio u tom trenu da su te grudi jastuk koji nam je poslat iz carstva nebeskog , da su te grudi i utjeha, i život, i miris carstva nebeskog - kazao je vladika Grigorije.

Napominje da Gospod već 350 godina upravo kroz Svetog Vasilija vjernom narodu šalje utjehu, vjeru i nadu, ali ga uči i ljubavlju koja je neograničena.

- Mi osjećamo da postoji ta ljubav koja ne prestaje, da postoji ta dobrota koja ne posustaje, da postoji ta milost koja ne odustaje, a sve nam je to Gospod otkrio u jednom čovjeku koji se rodio na ovom mjestu na kojem danas stojim - naveo je dalje vladika Grigorije, ističući da svečeva ljubav, u stvari, rađa ljubav u ljudima.

On je dodao da je ta neograničena ljubav i ovoga puta u Mrkonjiće dovela na hiljade vjernika od kojih su mnogi prevalili dogačak put gotovo s drugog kraja svijeta, poput vladike Maksima, koji se stigao iz Amerike nošen velikom ljubavlju Božjom, ali i brojnih vjernika koji su i pješice prevalili kilometre da se poklone u svečevoj rodnoj kući, na čijim je temeljima sagrađena crkva.

Sam svetac im, kako je rekao vladika Grigorije, nije zaboravio tu ljubav, ni njima, ni onima koji su sagradili Duhovni centar u Mrkonjićima, ali ni sestrama i braći koji čuvaju i ukrašavaju ovo mjesto, kao što nije zaboravio ni ljubav svojih Mrkonjićanja i svih građana Trebinja, Republike Srpske, Srbije.

Pozivajući ljude na ljubav i praštanje, da otvore svoja srca i da se raduju i vesele, vladika Grigorije je na kraju dodao:

- Mi Hercegovci ne možemo da kažemo da je to nešto apstraktno, jer je velika plata naša na nebesima, a mi među nama imamo svjedoka te plate, koji je radi nas i radi našega spasenja dobio tu platu, Svetog Vasilija, koji tu platu izobilno dijeli s nama i tom mu daje toliko milosti koliko ko može da primi i koliko ko ima otvoreno svoje srce -

Po završetku svete arhijerejske liturgije, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Trbinja Mirko Ćurić, bio je upriličen bogat kulturno-umjetnički program, u kojem su nastupila folklorna društva i učenici trebinjskih škola.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sveta liturgija u Hramu Svete majke Angeline u Tilavi Sveta liturgija u Hramu Svete majke Angeline u Tilavi
Sveta liturgija na Blagovijesti Sveta liturgija na Blagovijesti
Dio odežde Svetog Vasilija Ostroškog donesen u crkvu u Blagaju Dio odežde Svetog Vasilija Ostroškog donesen u crkvu u Blagaju
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    23h 47m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    2h 40m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    9h 46m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    8h 13m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    3h 55m
    0