Samardžić: Srpskim jezikom i ćirilicom čuva se nacionalna bezbjednost

10.08.2020. 14:10
0
IZVOR: SRNA

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Biljana Samardžić izjavila je da, ulažući u srpski jezik i književnost, kao i u ćirilicu, Srbi ulažu u svoju nacionalnu bezbjednost na ovim prostorima.

Samardžićeva je ocijenila izuzetno dobrim potezom najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi u parlamentima Srbije i Republike Srpske trebalo podržati zakon o zaštiti i očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, i to u gotovo istovjetnom tekstu.

- Lingvisti su predložili kako zaštititi jezik i pismo, a politika je stala iza toga. Srpski jezik je naš identitetski jezik i moramo biti svjesni da, braneći ga, u stvari branimo i naš identitet - navela je Samardžićeva.

Prema njenim riječima, politika nikada ne može biti iznad lingvistike, ali ni lingvistika ne može bez politike.

- Nikada se nismo zapitali zašto narodi mnogo veći od nas i narodi kojima se divimo i koji drže do nacionalnog imaju mnogo veći broj časova maternjeg jezika u nastavnom planu i programu. Na primjer, Francuzi imaju devet časova na sedmičnom nivou, Rusi isto, a mi maksimalno četiri časa - istakla je Samardžićeva.

Ona je navela kao primjer da se u Rusiji čuva ruski jezik povećanim brojem časova, te da ima natpredmetni status.

- Kod nas nikada nisam vidjela da Rajfajzen banka piše na ćirilici, a u Moskvi jesam - rekla je Samardžićeva.

Ona je ukazala da bi trebalo raditi na povećanju broja časova kako bi bili zaštićeni srpski jezik i književnost.

- Ne kaže se džaba da je ulaganje u maternji jezik i književnost ulaganje u nacionalnu bezbjednost. Tako i mi moramo biti svjesni, ako ulažemo u srpski jezik i književnost i u našu ćirilicu, da ulažemo, u stvari, u nas i u našu nacionalnu bezbjednost na ovim prostorima - poručila je Samardžićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nedavno, nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Banjaluci, da je dogovoreno da se radi na zakonu o zaštiti ćirilice i srpskog jezika kako bi se dao doprinos srpskom jeziku i pismu.

On je najavio da će narednih mjeseci biti razgovarano o zajedničkom nacionalnom i identitetskom projektu zaštite ćirilice, da se doprinese značaju srpskog jezika i pisma.

Vučić je rekao da će Srbija i Srpska dogovoriti zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma i da vjeruje da će to podržati sve stranke u oba parlamenta, koji će taj zakon usvojiti u istovjetnom tekstu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    7h 21m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    10h 7m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    9h 40m
    1
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    12h 47m
    1
  • Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
    23h 45m
    1