Самарџић: Српским језиком и ћирилицом чува се национална безбједност

10.08.2020. 14:10
0
ИЗВОР: СРНА

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Биљана Самарџић изјавила је да, улажући у српски језик и књижевност, као и у ћирилицу, Срби улажу у своју националну безбједност на овим просторима.

Самарџићева је оцијенила изузетно добрим потезом најаву предсједника Србије Александра Вучића да би у парламентима Србије и Републике Српске требало подржати закон о заштити и очувању српског језика и ћириличког писма, и то у готово истовјетном тексту.

- Лингвисти су предложили како заштитити језик и писмо, а политика је стала иза тога. Српски језик је наш идентитетски језик и морамо бити свјесни да, бранећи га, у ствари бранимо и наш идентитет - навела је Самарџићева.

Према њеним ријечима, политика никада не може бити изнад лингвистике, али ни лингвистика не може без политике.

- Никада се нисмо запитали зашто народи много већи од нас и народи којима се дивимо и који држе до националног имају много већи број часова матерњег језика у наставном плану и програму. На примјер, Французи имају девет часова на седмичном нивоу, Руси исто, а ми максимално четири часа - истакла је Самарџићева.

Она је навела као примјер да се у Русији чува руски језик повећаним бројем часова, те да има натпредметни статус.

- Код нас никада нисам видјела да Рајфајзен банка пише на ћирилици, а у Москви јесам - рекла је Самарџићева.

Она је указала да би требало радити на повећању броја часова како би били заштићени српски језик и књижевност.

- Не каже се џаба да је улагање у матерњи језик и књижевност улагање у националну безбједност. Тако и ми морамо бити свјесни, ако улажемо у српски језик и књижевност и у нашу ћирилицу, да улажемо, у ствари, у нас и у нашу националну безбједност на овим просторима - поручила је Самарџићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је недавно, након сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем у Бањалуци, да је договорено да се ради на закону о заштити ћирилице и српског језика како би се дао допринос српском језику и писму.

Он је најавио да ће наредних мјесеци бити разговарано о заједничком националном и идентитетском пројекту заштите ћирилице, да се допринесе значају српског језика и писма.

Вучић је рекао да ће Србија и Српска договорити закон о заштити српског језика и ћириличког писма и да вјерује да ће то подржати све странке у оба парламента, који ће тај закон усвојити у истовјетном тексту.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 19m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 18m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 45m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 37m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 35m
    1