Šantić - jedan od najvoljenijih srpskih pjesnika

22.10.2023. 13:31
1
IZVOR: srna.rs

Malo je ličnosti u istoriji koje su se tako duboko uvriježile u kolektivnu svijest i dušu naroda kao Aleksa Šantić - jedan od najvoljenijih srpskih pjesnika, rekao je pjesnik Ognjen Kandić u Mostaru u okviru manifestacije "Šantićeve večeri poezije".

- Razlog tome je, ne samo njegova poezija, nego i kompletna ličnost, karakter i iskrenost u njegovom sapatništvu sa svojim narodom u doba velikih duhovnih previranja, kriza i ratova - istakao je Kandić u programu pod nazivom "Novo mostarsko stvaralaštvo" održanom sinoć u Vladičanskom dvoru.

On je naglasio da je Šantić, bez sumnje, najreprezentativniji prototip hrišćanina, patriote i rodoljuba na kojeg bi svi danas mogli da se ugledaju.

Kandić, koji je rođen u Mostaru, a živi na Palama, kaže da sa Šantićem ima duhovnu konekciju otkako zna za sebe.

- Svoj prvi esej objavio sam u `Novoj Zori` koja je nasljednica upravo Šantićeve `Zore`, a bio je posvećen obilježavanju 150 godina od rođenja Alekse Šantića. Moja prva pjesma bila je posvećena njemu i zvala se `Himna besmrtnika`, a objavljena je u međunarodnom zborniku pod nazivom `Ostajte ovdje` - naveo je Kandić koji je na početku programa održao slovo o Šantiću.

On je istakao da je Šantić imao najviše uticaja na njegovu poeziju, te da mu je zadovoljstvo što prvi put nastupa u svom rodnom gradu.

U sinoćnjem programu predstavili su se i pjesnici iz Mostara Mirko Božić i Anita Pajević, koji su i ranije učestvovali na ovoj manifestaciji.

Božić je naglasio da je Mostar grad pjesnika, još od Šantića, te da i danas u Mostaru postoji izuzetna poetska i književna scena.

- Ono što se u Mostaru sada dešava nije jednokratan bljesak za Šantićevih perioda, već ima kontinuitet - rekao je Božić i dodao da se sjećanje na Šantića njeguje i kroz književni festival "Poligon".

Pajevićeva je istakla da su "Šantićeve večeri poezije" prilika da se retrospektivno pogleda na njegovo stvaralaštvo, ali i sagleda šta on znači mladim stvaraocima, navodeći da joj je izuzetna čast što je dio ove manifestacije.

Mostarska grupa "Zerdelija" koju čine umjetnice Tijana Bašić i Marija Raspudić izvele su niz izvornih i etno muzičkih numera među kojima su bile i Šantićeve pjesme.

"Šantićeve večeri poezije" u Mostaru organizuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i SPKUD "Gusle".

U okviru manifestacije sutra će u Muzeju Žitomislić biti predstavljena Izabrana djela Svetozara Ćorovića, a u četvrtak, 26. oktobra, održano pjesničko veče Đorđa Sladoja.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ime: 22.10.2023. 13:55
    *Bosanskih
Povezane vijesti
Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 27m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    8h 51m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    7h 6m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    23h 35m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    8h 45m
    0