Saobraćajne nezgode uzrok 50 odsto povreda kičmene moždine

06.09.2024. 11:18
0
IZVOR: srna.rs

Gotovo 50 odsto povreda kičmene moždine prouzrokovano je saobraćajnim nezgodama, ostali uzroci su padovi sa visine i skokovi u vodu i ne postoji medicinski tretman kojim bi potpuno bili izliječeni povrijeđeni, rekao je Srni predsjednik Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda "Step" Dejan Trninić.

Trninić je naglasio da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine oko 250.000 ljudi u svijetu doživi povredu kičmene moždine.

- Česta i najpoznatija posljedica ove povrede jeste nemogućnost hodanja, ali se osobe s povredom susreću i sa brojnim drugim zdravstvenim i psihološkim problemima - naveo je Trninić.

On je dodao da Udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda nastoji da ukaže na izazove sa kojima se suočavaju povrijeđena lica, kao i da istakne značaj prevencije uz sprečavanje povreda kičmene moždine.

- Prioritet je poboljšanje socijalne i zdravstvene zaštite, pristupačnije obrazovanje, veći stepen zapošljavanja i generalno bolji status u društvu - ukazao je Trninić, koji je i sam doživio tešku povredu u saobraćajnoj nezgodi.

U Banjaluci je prvi put u Srpskoj obilježen 5. septembar - Međunarodni dan lica sa povredom kičmene moždine u organizaciji Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda
"Step" i uz podršku grada Banjaluka.

- Skrenuta je pažnja da je potrebno olakšati život osobama sa povredom kičmene moždine i njihovim porodicama i stvoriti inkluzivnije društvo i pristupačnije okruženje uklanjanjem fizičkih i svih drugih barijera - istakao je Trninić.

Od osnivanja 2022. godine Udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda "Step" sprovodi brojne projekte koji su usmjereni na poboljšanje položaja lica sa invaliditetom.

Komentari 0
Povezane vijesti
U saobraćajnoj nesreći u Rogatici smrtno stradao sedamnaestogodišnjak U saobraćajnoj nesreći u Rogatici smrtno stradao sedamnaestogodišnjak
U Srpskoj od početka godine 104 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali motociklisti U Srpskoj od početka godine 104 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali motociklisti
Normalizovan saobraćaj nakon nezgode u Bulozima Normalizovan saobraćaj nakon nezgode u Bulozima
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 7m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 49m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 17m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 38m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 47m
    0