Саобраћајне незгоде узрок 50 одсто повреда кичмене мождине

06.09.2024. 11:18
0
ИЗВОР: srna.rs

Готово 50 одсто повреда кичмене мождине проузроковано је саобраћајним незгодама, остали узроци су падови са висине и скокови у воду и не постоји медицински третман којим би потпуно били излијечени повријеђени, рекао је Срни предсједник Удружења жртава саобраћајних незгода "Степ" Дејан Трнинић.

Трнинић је нагласио да, према подацима Свјетске здравствене организације, сваке године око 250.000 људи у свијету доживи повреду кичмене мождине.

- Честа и најпознатија посљедица ове повреде јесте немогућност ходања, али се особе с повредом сусрећу и са бројним другим здравственим и психолошким проблемима - навео је Трнинић.

Он је додао да Удружење жртава саобраћајних незгода настоји да укаже на изазове са којима се суочавају повријеђена лица, као и да истакне значај превенције уз спречавање повреда кичмене мождине.

- Приоритет је побољшање социјалне и здравствене заштите, приступачније образовање, већи степен запошљавања и генерално бољи статус у друштву - указао је Трнинић, који је и сам доживио тешку повреду у саобраћајној незгоди.

У Бањалуци је први пут у Српској обиљежен 5. септембар - Међународни дан лица са повредом кичмене мождине у организацији Удружења жртава саобраћајних незгода
"Степ" и уз подршку града Бањалука.

- Скренута је пажња да је потребно олакшати живот особама са повредом кичмене мождине и њиховим породицама и створити инклузивније друштво и приступачније окружење уклањањем физичких и свих других баријера - истакао је Трнинић.

Од оснивања 2022. године Удружење жртава саобраћајних незгода "Степ" спроводи бројне пројекте који су усмјерени на побољшање положаја лица са инвалидитетом.

Коментари 0
Повезане вијести
У саобраћајној несрећи у Рогатици смртно страдао седамнаестогодишњак У саобраћајној несрећи у Рогатици смртно страдао седамнаестогодишњак
У Српској од почетка године 104 саобраћајне незгоде у којима су учествовали мотоциклисти У Српској од почетка године 104 саобраћајне незгоде у којима су учествовали мотоциклисти
Нормализован саобраћај након незгоде у Булозима Нормализован саобраћај након незгоде у Булозима
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 3m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 45m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 13m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 34m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 43m
    0