Saopštenje Univerziteta u Istočnom Sarajevu povodom pisma Angeline Vukosav

28.09.2022. 15:32
11
IZVOR: katera.news

Povodom istupa u javnost Angeline Vukosav, studenta generacije na Fakultetu likovnih umjetnosti u Trebinju, a vezano za zapošljavanje najboljih diplomiranih studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, oglasili su se i iz ove visokoškolske ustanove.

Saopštenje Univerziteta u Istočnom Sarajevu prenosimo u cjelosti.

Povodom istupa u javnost Angeline Vukosav, a vezano za zapošljavanje najboljih diplomiranih studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, obavještavamo javnost o sljedećim činjenicama.

1.   Od 2020, u toku koje je diplomirala Angelina Vukosav, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je raspisao dva javna konkursa za prijem asistenata na Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju.

2.   Oba javna poziva su objavljena u listu Glas Srpske i na internet stranici Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

3.   U postupku izbora saradnika u zvanju asistenta za užu naučnu oblast Umjetnost (Stvaralaštovo - svi oblici stvaralaštva, Grafički dizajn) po konkursu objavljenom 8. 4. 2020. godine, u zvanje asistenta je izabrana Milica Samardžić koja je fakultet upisala 2014, a diplomirala 2018. godine sa prosječnom ocjenom 9,23 na prvom ciklusu studija i 10.00 na drugom ciklusu studija. Na predmetni konkurs se nije pojavila Angelina Vukosav.

4.   U postupku izbora saradnika u zvanju asistenta za užu naučnu oblast Umjetnost (Stvaralaštvo – svi oblici stvaralaštva, Grafički dizajn) po konkursu objavljenom 30. 12. 2020. godine čiji učesnik je bila Angelina Vukosav, u zvanje asistenta je izabrana Ana Vejin koja je fakultet upisala 2013. i diplomirala 2018. godine, sa prosječnom ocjenom 9,48, dobitnica nagrade za najboljeg studenta Katedre za grafički dizajn i Plakete za najboljeg studenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Konkursna procedura u oba gore navedena konkursa je provedena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i opštim pravnim aktima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a protiv odluka organa Univerziteta nisu pokretani odgovarajući postupci za zaštitu prava iako su svi učesnici konkursa poučeni u tom pogledu.

Izvještaji o izborima u zvanja su dostupni javnosti na internet stranici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i iz istih se nedvosmisleno može zaključiti, kada je riječ o izabranim kandidatima, da se radi o kandidatima koji su isto kao Angelina Vukosav sjajni studenti, sa prosječnom ocjenom preko 9,00 i dobitnici nagrada za postignuti uspjeh tokom studija, ali koji su studije okončali ranije (prije diplomiranja Angeline Vukosav).

Nije moguće odjednom, u isto vrijeme, izvršiti prijem svih najboljih diplomiranih studenata jer se raspisivanje konkursa i prijem radnika/asistenata u radni odnos vrši prema ukazanim potrebama fakulteta/akademija.

Simptomatično je aktuelizovanje ove teme sada, skoro dvije godine nakon završene procedure prijema radnika, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da Angelina Vukosav nije koristila pravna sredstva (sudsku zaštitu) iako je bila uredno poučena o sistemu.

Iz gore navedenih činjenica, a u vezi sa raspisivanim konkursima i primljenim kandidatima, evidentno je i nesporno da se na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, u radni odnos, primaju najbolji studenti našeg Univerziteta, a u skladu sa preporukama Vlade Republike Srpske i stvarnim potrebama nastavnog procesa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju i drugih članica Univerziteta.

  • Slika
  • Slika

 

Komentari 11
  • Generic placeholder image
    XYZ 29.09.2022. 21:26
    Javnost vjerovatno nije upoznata sa specifičnim modelom napredovanja na DIF-u. Naime, tu su pojedini profesori doktorirali, a da nikad nisu magistrirali, dok su drugi magistrirali, a nisu diplomirali. Vrlo zanimljivo...
  • Generic placeholder image
    Makarije 29.09.2022. 18:38
    Akademskih 15 minuta vazi za ljude koji su zavrsili pravi fakultet, a ne ono "tvoje sr*nje u trafici*
  • Generic placeholder image
    Saobraćajni Doboj 29.09.2022. 18:19
    Koliko znam, ovaj Univerzitet je osudio pred Etičkim komitetom najboljeg istraživača u Republici Srpskoj da nema pravo naprijedovanja. U pitanju je Prof. Željko Stević sa Saobraćajnog fakulteta ( nalazi se u 2% svetskih istraživača) i još par profesora. A taj sa prosjekom ispod 7 je prorektor Srđan Lalić. Jadna vam majka....
  • Generic placeholder image
    Analiza 29.09.2022. 11:39
    Univerzitet treba da objavi koliko profesora na fakultetima su imali prosjek ispod 7 . A ima takvih i u rektorskom timu ... I otkud oni tu . Za početak toliko ...
  • Generic placeholder image
    Nataša 29.09.2022. 10:28
    Svi koji su studirali u pravom sistemu vrijednosti znaju da se za izvanredno znanje dobije devetka, a ako je profesor posebno raspoložen student može računati na desetku. Desetke su bile vrlo, vrlo rijetke! Zaključak se nameće sam, vrijedno je ono što je rijetko. Tako su samo rijetki studenti imali prosjek preko devet i normalno je da su fakulteti željeli zadržati takve diplomce. Danas se titule i nagrade dijele šakom i kapom, pa toliko i vrijede.
  • Generic placeholder image
    Degustacija 29.09.2022. 08:01
    Vidio sam mnoge poltrone i uvlakače, ali ovi iz Rektorata UIS su nadmašili sve viđeno. UIS je postao sam sebi svrha. Rijetki su profesori koji smiju svoje mišljenje javno iznijeti što ukazuje da nisu slobodni i nezavisni. Pa, čemu će naučiti svoje studente ako ne tome da slobodno izraze svoj stav? Nema napretka bez slobode!
  • Generic placeholder image
    Pero 28.09.2022. 23:04
    Sve su ovo čisti spinovi i laži uprave UIS-a. Neko sa 73 desetke bi trebao biti do sada primljen, ali zapravo nema volje. A nema volje za prijem, jer prednost imaju pripadnici crvene sekte, jer je univerzitet korumpirana organizacija i jer bi pravi poznavaoci posla i stručnjaci ugrozili ove uhljebljene stranačke kvazi stručnjake sa niskim prosjecima, slabim znanjem i kupljenim diplomama. Svi koji bar malo poznajemo stanje na UIS, znamo da se većina ispita na fakultetima može kupiti, pa čak i na medicini skoro sve. Korupcija cvjeta, ovo je osveta loših đaka. A sa pozicija vlasti svete nam se mesari, konobari, taksiste, diletanti.
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 28.09.2022. 21:36
    Nemanja uvijek me odusevis svojim komentarom.
  • Generic placeholder image
    Pale 28.09.2022. 21:14
    Ne lažite gadovi univerzitetski! Primili ste članove crvene sekte, sada se izvlačiti i vi i dajete alibi blentavom Viškoviću. Kako primiste predstavnike studentskih organizacija, nisu imali najbolji prosjek ali su redovni i odani dizači ruka za rektora i dekane! Da ne govorimo kako ste u službu u rektorat primili kriminalce iz Lukavice!
  • Generic placeholder image
    Www 28.09.2022. 18:06
    I gospodjica se uključila pred izbore,mora da je opozicija nasavjetovala,a daleko će dogurati uz njihovu podrsku
  • Generic placeholder image
    Nemanja 28.09.2022. 17:26
    Imamo previse dobrih umjetnika, ocigledno.. Puna Hercegovina nadprosjecnih umjetnika, nece vise niko da cuva stoku i proizvodi sir i kajmak, sad su svi umjetnici ili u strucnjaci u termoelektrani/he na trebisnjici.. Mi se 10 puta bolje snalazimo u ratu, nego u miru.. Ne treba nama vecih neprijatelja od nas samih
Povezane vijesti
Amfiteatri visokoškolskih ustanova u Srpskoj otvaraju vrata studentima Amfiteatri visokoškolskih ustanova u Srpskoj otvaraju vrata studentima
Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO) Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    10h 0m
    0
  • Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
    10h 8m
    0
  • Nevrijeme odnijelo krov, šteta velika
    11h 49m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    3h 28m
    0
  • Zemljotres u BiH
    13h 35m
    0