Саопштење Универзитета у Источном Сарајеву поводом писма Ангелине Вукосав

28.09.2022. 15:32
11
ИЗВОР: katera.news

Поводом иступа у јавност Ангелине Вукосав, студента генерације на Факултету ликовних умјетности у Требињу, а везано за запошљавање најбољих дипломираних студената Универзитета у Источном Сарајеву, огласили су се и из ове високошколске установе.

Саопштење Универзитета у Источном Сарајеву преносимо у цјелости.

Поводом иступа у јавност Ангелине Вукосав, а везано за запошљавање најбољих дипломираних студената Универзитета у Источном Сарајеву, обавјештавамо јавност о сљедећим чињеницама.

1.   Од 2020, у току које је дипломирала Ангелина Вукосав, Универзитет у Источном Сарајеву је расписао два јавна конкурса за пријем асистената на Академију ликовних умјетности у Требињу.

2.   Оба јавна позива су објављена у листу Глас Српске и на интернет страници Универзитета у Источном Сарајеву.

3.   У поступку избора сарадника у звању асистента за ужу научну област Умјетност (Стваралаштово - сви облици стваралаштва, Графички дизајн) по конкурсу објављеном 8. 4. 2020. године, у звање асистента је изабрана Милица Самарџић која је факултет уписала 2014, а дипломирала 2018. године са просјечном оцјеном 9,23 на првом циклусу студија и 10.00 на другом циклусу студија. На предметни конкурс се није појавила Ангелина Вукосав.

4.   У поступку избора сарадника у звању асистента за ужу научну област Умјетност (Стваралаштво – сви облици стваралаштва, Графички дизајн) по конкурсу објављеном 30. 12. 2020. године чији учесник је била Ангелина Вукосав, у звање асистента је изабрана Ана Вејин која је факултет уписала 2013. и дипломирала 2018. године, са просјечном оцјеном 9,48, добитница награде за најбољег студента Катедре за графички дизајн и Плакете за најбољег студента Универзитета у Источном Сарајеву.

Конкурсна процедура у оба горе наведена конкурса је проведена у складу са Законом о високом образовању и општим правним актима Универзитета у Источном Сарајеву, а против одлука органа Универзитета нису покретани одговарајући поступци за заштиту права иако су сви учесници конкурса поучени у том погледу.

Извјештаји о изборима у звања су доступни јавности на интернет страници Универзитета у Источном Сарајеву и из истих се недвосмислено може закључити, када је ријеч о изабраним кандидатима, да се ради о кандидатима који су исто као Ангелина Вукосав сјајни студенти, са просјечном оцјеном преко 9,00 и добитници награда за постигнути успјех током студија, али који су студије окончали раније (прије дипломирања Ангелине Вукосав).

Није могуће одједном, у исто вријеме, извршити пријем свих најбољих дипломираних студената јер се расписивање конкурса и пријем радника/асистената у радни однос врши према указаним потребама факултета/академија.

Симптоматично је актуелизовање ове теме сада, скоро двије године након завршене процедуре пријема радника, поготово узимајући у обзир чињеницу да Ангелина Вукосав није користила правна средства (судску заштиту) иако је била уредно поучена о систему.

Из горе наведених чињеница, а у вези са расписиваним конкурсима и примљеним кандидатима, евидентно је и неспорно да се на Универзитет у Источном Сарајеву, у радни однос, примају најбољи студенти нашег Универзитета, а у складу са препорукама Владе Републике Српске и стварним потребама наставног процеса Академије ликовних умјетности у Требињу и других чланица Универзитета.

  • Слика
  • Слика

 

Коментари 11
  • Generic placeholder image
    XYZ 29.09.2022. 21:26
    Javnost vjerovatno nije upoznata sa specifičnim modelom napredovanja na DIF-u. Naime, tu su pojedini profesori doktorirali, a da nikad nisu magistrirali, dok su drugi magistrirali, a nisu diplomirali. Vrlo zanimljivo...
  • Generic placeholder image
    Makarije 29.09.2022. 18:38
    Akademskih 15 minuta vazi za ljude koji su zavrsili pravi fakultet, a ne ono "tvoje sr*nje u trafici*
  • Generic placeholder image
    Saobraćajni Doboj 29.09.2022. 18:19
    Koliko znam, ovaj Univerzitet je osudio pred Etičkim komitetom najboljeg istraživača u Republici Srpskoj da nema pravo naprijedovanja. U pitanju je Prof. Željko Stević sa Saobraćajnog fakulteta ( nalazi se u 2% svetskih istraživača) i još par profesora. A taj sa prosjekom ispod 7 je prorektor Srđan Lalić. Jadna vam majka....
  • Generic placeholder image
    Analiza 29.09.2022. 11:39
    Univerzitet treba da objavi koliko profesora na fakultetima su imali prosjek ispod 7 . A ima takvih i u rektorskom timu ... I otkud oni tu . Za početak toliko ...
  • Generic placeholder image
    Nataša 29.09.2022. 10:28
    Svi koji su studirali u pravom sistemu vrijednosti znaju da se za izvanredno znanje dobije devetka, a ako je profesor posebno raspoložen student može računati na desetku. Desetke su bile vrlo, vrlo rijetke! Zaključak se nameće sam, vrijedno je ono što je rijetko. Tako su samo rijetki studenti imali prosjek preko devet i normalno je da su fakulteti željeli zadržati takve diplomce. Danas se titule i nagrade dijele šakom i kapom, pa toliko i vrijede.
  • Generic placeholder image
    Degustacija 29.09.2022. 08:01
    Vidio sam mnoge poltrone i uvlakače, ali ovi iz Rektorata UIS su nadmašili sve viđeno. UIS je postao sam sebi svrha. Rijetki su profesori koji smiju svoje mišljenje javno iznijeti što ukazuje da nisu slobodni i nezavisni. Pa, čemu će naučiti svoje studente ako ne tome da slobodno izraze svoj stav? Nema napretka bez slobode!
  • Generic placeholder image
    Pero 28.09.2022. 23:04
    Sve su ovo čisti spinovi i laži uprave UIS-a. Neko sa 73 desetke bi trebao biti do sada primljen, ali zapravo nema volje. A nema volje za prijem, jer prednost imaju pripadnici crvene sekte, jer je univerzitet korumpirana organizacija i jer bi pravi poznavaoci posla i stručnjaci ugrozili ove uhljebljene stranačke kvazi stručnjake sa niskim prosjecima, slabim znanjem i kupljenim diplomama. Svi koji bar malo poznajemo stanje na UIS, znamo da se većina ispita na fakultetima može kupiti, pa čak i na medicini skoro sve. Korupcija cvjeta, ovo je osveta loših đaka. A sa pozicija vlasti svete nam se mesari, konobari, taksiste, diletanti.
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 28.09.2022. 21:36
    Nemanja uvijek me odusevis svojim komentarom.
  • Generic placeholder image
    Пале 28.09.2022. 21:14
    Не лажите гадови универзитетски! Примили сте чланове црвене секте, сада се извлачити и ви и дајете алиби блентавом Вишковићу. Како примисте представнике студентских организација, нису имали најбољи просјек али су редовни и одани дизачи рука за ректора и декане! Да не говоримо како сте у службу у ректорат примили криминалце из Лукавице!
  • Generic placeholder image
    Www 28.09.2022. 18:06
    I gospodjica se uključila pred izbore,mora da je opozicija nasavjetovala,a daleko će dogurati uz njihovu podrsku
  • Generic placeholder image
    Nemanja 28.09.2022. 17:26
    Imamo previse dobrih umjetnika, ocigledno.. Puna Hercegovina nadprosjecnih umjetnika, nece vise niko da cuva stoku i proizvodi sir i kajmak, sad su svi umjetnici ili u strucnjaci u termoelektrani/he na trebisnjici.. Mi se 10 puta bolje snalazimo u ratu, nego u miru.. Ne treba nama vecih neprijatelja od nas samih
Повезане вијести
Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 0m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 2m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 0m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 55m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 3m
    1