Sara Ristić predvodi ovogodišnju listu od 134 rogatičkih stipendista

17.02.2022. 11:27
0
IZVOR: Glas Srpske

Ovogodišnju listu od 134 rogatičkih stipendista predvodi Sara Ristić, studentkinja Fizičkog fakulteta u Beogradu, koja ističe da joj je stipendija nagrada za sve uspjehe koje je ostvarila tokom dosadašnjeg školovanja, ali i podstrek za buduće izazove.

Na prijedlog Komisije za dodjelu stipendija načelnik Rogatice Milorad Jagodić objavio je konačnu rang-listu studenata, koji će u tekućoj akademskoj školskoj godini dobiti stipendije iz opštinskog budžeta. Na konkurs za dodjelu stipendije javilo se 164 kandidata. Poslije bodovanja, saglasno kriterijumima iz postojećeg pravilnika, pravo na stipendije ispunilo je 134 studenta koji studiraju u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji.

Sara je kao učenik generacije rogatičkih srednjoškolaca po automatizmu bez bodovanja stekla pravo na prvu stipendiju, bez obzira na fakultet za koji se opredijelila. A ona je izabrala Fizički fakultet u Beogradu - Odsjek meteorologija.

Na taj način  pošla je stopama brata Velimira koji je, takođe, kao učenik generacije iz školske 2018/2019. godine ponio lentu najboljeg u svojoj 57. generaciji, koju je iznjedrio Srednjoškolski centar “27. januar”.

Uspješno je položio prijemni na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i već gazi treću godinu studija sa prosječnom ocjenom većom od osam.

Sudeći po rezultatima iz dosadašnjeg školovanja u tome će ga u stopu pratiti i sestra Sara, koja je na putu do učenika generacije imala sve suve petice iz svih nastavnih predmeta, uz neizostavno primjerno vladanje i velike rezultate u vannastavnim aktivnostima. Uz to primila je brojna priznanja.

- Sva su draga uspomena. Ipak, izdvajaju se dva. Prvo je to što sam proglašena učenikom generacije, a drugo, čini mi se draže, jeste pohvalnica koju sam dobila među prvim rogatičkim srednjoškolcima od Njihovog kraljevskog veličanstva, prestolonasljednika Aleksandra i princeze Katarine na prijedlog nastavničkog vijeća moje škole i saglasnost resornog ministarstva za iskazan izvanredni uspjeh u završnom srednjoškolskom obrazovanju - priča ponosno Sara.

Na početku novog stadija obrazovanja to je za nju kako kaže bio veliki podstrek, ali i obaveza.

- Trudiću se da je u potpunosti ispunim, ne samo kroz naredno četvorogodišnje studiranje, nego i kasnije, jer planiram da ne stanem samo na onom inž. nego i da ako Bog da i budem zdravo idem dalje do još novih i većih znanja i zvanja u oblasti meteorologije koja je moj novi izazov - kazala je Sara.

Pored Sare na listi stipendista je i Željana Nikolić, koja je srednju školu završila idući sa Borika. Dobila je maksimalnih 42 boda, a spisak opštinskih stipendista na rok od deset mjeseci završava se s brojem 134 i Nikolinom Olović s dobijenih pet bodova.

Zanimljivo je da je na rang-listi za stipendije čak 30 studenata koji studiraju medicinski fakultet, a ima i onih koji studiraju više medicinske škole.

Iznos

Stipendistima s konačne rang-liste biće podijeljeno 190.000 maraka, koliko je za te namjene planirano u ovogodišnjem budžetu opštine. Kolika će biti pojedinačna stipendija još se ne zna, ali će najvjerovatnije biti veća od prošlogodišnjih rekordnih 120 maraka, kada je na raspolaganju bio isti iznos sredstava a dijeljena su na 152 studenta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 0m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    21h 33m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    17h 59m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 12m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 41m
    3