Сара Ристић предводи овогодишњу листу од 134 рогатичких стипендиста

17.02.2022. 11:27
0
ИЗВОР: Глас Српске

Овогодишњу листу од 134 рогатичких стипендиста предводи Сара Ристић, студенткиња Физичког факултета у Београду, која истиче да јој је стипендија награда за све успјехе које је остварила током досадашњег школовања, али и подстрек за будуће изазове.

На приједлог Комисије за додјелу стипендија начелник Рогатице Милорад Јагодић објавио је коначну ранг-листу студената, који ће у текућој академској школској години добити стипендије из општинског буџета. На конкурс за додјелу стипендије јавило се 164 кандидата. Послије бодовања, сагласно критеријумима из постојећег правилника, право на стипендије испунило је 134 студента који студирају у Републици Српској, БиХ и Србији.

Сара је као ученик генерације рогатичких средњошколаца по аутоматизму без бодовања стекла право на прву стипендију, без обзира на факултет за који се опредијелила. А она је изабрала Физички факултет у Београду - Одсјек метеорологија.

На тај начин  пошла је стопама брата Велимира који је, такође, као ученик генерације из школске 2018/2019. године понио ленту најбољег у својој 57. генерацији, коју је изњедрио Средњошколски центар “27. јануар”.

Успјешно је положио пријемни на Електротехничком факултету у Београду и већ гази трећу годину студија са просјечном оцјеном већом од осам.

Судећи по резултатима из досадашњег школовања у томе ће га у стопу пратити и сестра Сара, која је на путу до ученика генерације имала све суве петице из свих наставних предмета, уз неизоставно примјерно владање и велике резултате у ваннаставним активностима. Уз то примила је бројна признања.

- Сва су драга успомена. Ипак, издвајају се два. Прво је то што сам проглашена учеником генерације, а друго, чини ми се драже, јесте похвалница коју сам добила међу првим рогатичким средњошколцима од Њиховог краљевског величанства, престолонасљедника Александра и принцезе Катарине на приједлог наставничког вијећа моје школе и сагласност ресорног министарства за исказан изванредни успјех у завршном средњошколском образовању - прича поносно Сара.

На почетку новог стадија образовања то је за њу како каже био велики подстрек, али и обавеза.

- Трудићу се да је у потпуности испуним, не само кроз наредно четворогодишње студирање, него и касније, јер планирам да не станем само на оном инж. него и да ако Бог да и будем здраво идем даље до још нових и већих знања и звања у области метеорологије која је мој нови изазов - казала је Сара.

Поред Саре на листи стипендиста је и Жељана Николић, која је средњу школу завршила идући са Борика. Добила је максималних 42 бода, а списак општинских стипендиста на рок од десет мјесеци завршава се с бројем 134 и Николином Оловић с добијених пет бодова.

Занимљиво је да је на ранг-листи за стипендије чак 30 студената који студирају медицински факултет, а има и оних који студирају више медицинске школе.

Износ

Стипендистима с коначне ранг-листе биће подијељено 190.000 марака, колико је за те намјене планирано у овогодишњем буџету општине. Колика ће бити појединачна стипендија још се не зна, али ће највјероватније бити већа од прошлогодишњих рекордних 120 марака, када је на располагању био исти износ средстава а дијељена су на 152 студента.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 45m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 29m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 42m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 56m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 48m
    0