Sarajevo potpuno ignoriše porodice ubijenih Srba

24.10.2024. 14:49
0
IZVOR: srna.rs

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo izražava ogorčenje i veliko nezadovoljstvo činjenicom da je izgradnja i postavljanje spomenika na Kazanima svirepo ubijenim Srbima protekla bez ikakvih kontakata sa ovom organizacijom i porodicama stradalih.

- Mi i dalje sa žaljenjem konstatujemo da je grad Sarajevo podigao taj spomenik bez ikakvih obilježja o identitetu žrtava, da se nalazi na nepristupačnom mjestu, a trebalo je da bude postavljen u gradu sa imenima ubijenih Srba - rečeno je danas Srni u ovoj organizaciji.

Članovima ove organizacije smeta i to što nije određen datum obilježavanja ovog stradanja, potpuna nesaradnja, kao i ignorisanje sarajevskih vlasti prema porodicama žrtava.

- Nažalost, trebalo bi da postavimo mnogo spomen-ploča sa imenima ubijenih Srba u Sarajevu, te obilježimo masovne grobnice na lokalitetima poput pomoćnog stadiona Koševo, gdje su reekshumirane žrtve sa Kazana, te Gradsko groblje `Lav`, Dobrovoljačku ulicu, Bentbašu, Pofaliće, Buća Potok i druga stratišta Srba u Sarajevu - rekli su iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo.

Prema njihovoj evidenciji, na području Sarajeva još se traga za 172 Srba.

Navode da su veoma nezadovoljni procesom traženja nestalih i radom institucija koje se bave ovim problemom na nivou BiH, te da je sasvim neopravdano ignorisanje svih dosadašnjih napora relevantnih i nadležnih institucije iz Republike Srpske, kojima Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iskreno vjeruje.

Ovih dana navršava se 31 godina od svirepih zločina nad sarajevskim Srbima koje su pripadnici takozvane Armije BiH ubijali, a zatim bacali u jamu na Kazanima na obroncima Trebevića iznad Sarajeva.

Zvanično je iz nepristupačne jame izvučeno 29 tijela, a sumnja se da je broj žrtava veći jer su ubijeni civili posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani, a dio jame je bio i miniran.

Sumnja se da je u jame na Trebeviću od 1992. do 1995. godine bačeno više od stotinu tijela ubijenih Srba iz Sarajeva.

Srbe su ubijali pripadnici 10. brdske brigade takozvane Armije BiH, kojom je komandovao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Pored jame na Kazanima, Gradsko vijeće Sarajeva 15. novembra 2021. godine otkrilo je spomen-obilježje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine, kojem nije prisustvovao niko od porodica žrtava.

Tekst ispisan na spomeniku na Kazanima izazvao je brojne rasprave, jer se na ploči ne navode počinioci zločina, niti nacionalnost žrtava, već samo njihova imena.

Na spomeniku su na latinici uklesana imena Marka i Nevenke Bošković, Dragomira Ćeranića, Mileve Drašković, Ranka Frankić-Brkljača, Duška Jovanovića, Marine i Radoslava Komljenac, Ane i Vasilja Lavriv, Novke Lemez, Ergina Nikolića, Branislava Radosavljevića, Predraga Šalipura, Aga Štete, Zorana Vučurevića i Stojana Žuže.

Komentari 0
Povezane vijesti
Maloljetnik koji je ranio učenika predat tužilaštvu Maloljetnik koji je ranio učenika predat tužilaštvu
U 12 srednjih škola u Sarajevu dojava o postavljenim bombama U 12 srednjih škola u Sarajevu dojava o postavljenim bombama
Učenik ranjen iz vatrenog oružja u dvorištu škole Učenik ranjen iz vatrenog oružja u dvorištu škole
Najčitanije
  • Ženska osoba skočila sa zgrade Studentskog doma u Palama
    11h 15m
    3
  • Detalji tragedije u Palama: Obavljen uviđaj, tijelo prevezeno na obdukciju
    7h 14m
    5
  • Uhapšen zbog upotrebe vatrenog oružja u ugostiteljskom objektu u Istočnom Novom Sarajevu
    4h 52m
    0
  • Teška saobraćajna nezgoda u BiH
    23h 44m
    0
  • Pogledajte koliko će ove godine koštati litar rakije od kruške
    10h 6m
    0